петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКомбинации от Шуслерови соли срещу ринит и синузит - нови проучвания

Комбинации от Шуслерови соли срещу ринит и синузит – нови проучвания

Ефектът от Шуслеровите соли върху често срещани проблеми като проблеми с концентрацията, ринити и синузити са проверени в клинични проучвания на украински учени. За тях разказва проф. Инга Митюряева, д.м.н., от Катедрата по педиатрия на Националния медицински университет в Киев, Украйна. Проф. д-р Митюряева беше специален гост лектор на Седмата научно-практическа конференция по хомеопатия и Шуслерова терапия, провела се на 24.02.2018 г. в Пловдив.

Шуслерова терапия за памет и концетрация

Проф. Митюряева, разкажете малко повече за вашата изследователска работа и научните изследвания, проведени в Украйна през последните години.

Сред нашите интересни научни разработки през последните години е клиничното изследване, проведено в лицея „Ерудит“ за надарени деца в Украйна. В него бяха включени 50 момичета и момчета на възраст 15-17 г. В школа „Ерудит” има високи изисквания към учениците, в обучението им са включени много допълнителни предмети и натоварването е голямо. Целта на изследването беше да се проследи влиянието на Шуслерова сол №5 калиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз върху паметта и вниманието. Преди началото на изследването включените в него тийнейджъри са имали оплаквания от понижена работоспособност и бързо изморяване, нарушения на съня, проблеми с паметта и концентрацията, главоболие и световъртеж и др. Резултатите показаха, че при ежедневен прием на Шуслерова сол №5 има подобрение в общото състояние при 60% от децата. Най-главния ефект, до който достигнахме – трикратно се повишава нивото на оперативната памет! Два пъти по-висока е работоспособността при учениците, които приемат сол №5. Те се радват на по-добра психическа устойчивост, по-бързо навлизат в работен ритъм и са по-ефективни.

Вижте още статии за Шуслеровите соли

Приложима ли е обаче този тип Шуслерова терапия за всеки ученик?

Разбира се. Важна част от проучването беше да се установи поносимостта на терапията. В педиатрията безопасността винаги стои на първо място! Именно тя е най-главното, което отличава хомеопатичните препарати от конвенционалните методи на лечение. По време на изследването нямаше нито едно оплакване и никакви нежелани странични реакции.

Проведохме и друго клинично изследване с много голяма група деца – 233, с различни симптоми на остри респираторни вирусни инфекции: ринити, фарингити, синузити и др. Всички деца приемаха стандартната симптоматична терапия – капки в носа, витамин С и др., сиропи за кашлица и др. подобни. Но в допълнение към нея първата група (158 деца) получаваше и Шуслерова сол №3 железен фосфат. А контролната група беше само на симптоматично лечение. Резултатите показаха, че приложението на сол №3 има изключително благоприятен ефект при лечение на вирусните инфекции в детска възраст – основните оплаквания отшумяват 2 пъти по-бързо, както и интоксационния синдром и др.

Солите помагат при раздразнени черва на нервна почва 

Проф. Митюряева, вие самата използвате ли минералните соли в грижата за себе си?

Моето запознанство със солите на д-р Шуслер започна със сол №4. Аз изнасям много лекции, заради което гласът ми често страда. Заради това започнах да приемам сол №4 и винаги я нося в чантата си. Ако усетя, че гласът ми пада, нищо друго не ми е необходимо освен няколко таблетки от нея и веднага се възстановявам.

Най-хубавото е, че всяка една сол ни дава многобройни решения. Имах например много интересен случай с пациент – 16-годишен, активен спортист, боксьор, който две години се мъчи от синдром на раздразнените черва. Оплакванията при него бяха от диария (на психосоматична основа). Момчето буквално не смееше да излезе навън. Бяха го лекували с какво ли не и без никакъв резултат, освен частично подобрение по отношение на някои от оплакванията. Но основният симптом – диарията, който не позволява на момчето да води нормален начин на живот, по никакъв начин не се повлиявал.

Назначих му лечение с Шуслерови соли №5 и №8. Казах му да ги носи навсякъде със себе си и, тръгне ли да излиза навън, да приема сол №5. В рамките на няколко месеца, само с помощта на тези две соли, момчето успешно излезе от това състояние. И още един пример от семейството ми. От 20 години свекърва ми срада от възпаление на слъзните каналчета, заради което два пъти годишно се налага да й правят интервенция. Можете да си представите колко е травмиращо всичко това. По моя препоръка започна да пие Шуслерова сол №12 и вече 1 година няма рецидиви на заболяването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -