петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога при гуша има възли на щитовидната жлеза

Кога при гуша има възли на щитовидната жлеза

Гушата е болест на щитовидната жлеза, известна е и с името струма. При нея се уголемява щитовидната жлеза, която се намира отпред на гърлото пред трахеята. Щитовидната жлеза образува доста важни за организма хормони, като по този начин влияе за многобройни процеси на обмяната и в органите. Организмът не може сам да произвежда йод, трябва да си го набави с храната. Йодът обаче се намира в много малко хранителни продукти, затова понякога може да се появи дефицит.

В повечето случаи гушата е обусловена от недостиг на йод, казва проф. Йохен Кусман, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия в Хамбург-Айлбек, цитиран от немското списание Apotheker Umschau. Ако щитовидната жлеза не получава достатъчно йод, тя не може да образува достатъчно хормони. Тя опитва да компенсира този недостиг, като увеличава размера си. Когато жлезата нараства равномерно като цяло, се говори за дифузна струма (Struma diffusa). В повечето случаи обаче се уголемяват само отделни места на жлезата. Тогава се появяват възли, а медиците говорят за нодозна струма (Struma nodosa).  И в двата случая нарастването на щитовидната жлеза се вижда и отвън след един определен момент.

Ако въпреки уголемяването тя върши работата си, пациентите дълго време не забелязват нищо. Едва когато гушата започне да пречи на гълтането, когато яката на ризата започне да стяга или при вдишване се усеща свиркане, търсят лекарска помощ. Струма може да настъпи с понижена (хипотиреоидизъм) или повишена функция (хипертиреоидизъм) на щитовидната жлеза. Тогава симптомите са според вида на отклонението.

Когато диагнозата се уточни, трябва да се назначи лечение. Терапевтичните подходи обикновено са три: медикаменти, третиране с радиоактивен йод или операция на жлезата. Изборът зависи от различни фактори – големина на гушата, наличие на възли или на друго смущение във функциите.

Профилактиката на гушата е чрез осигуряване на достатъчно прием на йод. България е една от страните, в които има програма за йодиране на готварската сол. Друг вариант е да похапваме два пъти седмично морска риба. Пациенти с болести на щитовидната жлеза трябва да изяснят с лекаря си (ендокринолог) дали имат дефицит на йод. Бременни и кърмачки, които имат повишени нужди от този елемент, нека питат доктора си за хранителни добавки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -