четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и как да спортуваме, ако сме настинали

Кога и как да спортуваме, ако сме настинали

Много хоби спортисти се чудят дали да продължат с тренировките и обичайните занимания, когато са настинали. При лека хрема няма проблем да продължите да тренирате с умерено натоварване. Все пак бъдете предпазливи. При вирусна инфекция с температура спортът не се препоръчва, казва проф. Инго Фробьозе от Немското спортно висше училище. Физическото натоварване може да разнесе вирусите из тялото и така те да попаднат дори в сърцето. Ако имунната система не може да се справи с вирусите, в най-лошия случай може да се стигне до възпаление на сърдечния мускул (миокардит).

Според д-р Аксел Преслер от Центъра по спортна медицина към Техническия университет в Мюнхен хората, които спортуват, когато са с вирусна инфекция, вредят на организма си. Така се излагаме на два сериозни източника на стрес за тялото. При интензивно физическо натоварване имунната система също се подлага на изпитание, така че не й остават много резерви за отбраната срещу вирусите. Същото важи и за бактериалните инфекции.

Колко дълго да чакаме след прекарана болест, преди да почнем да тренираме отново? Ако сме имали висока температура, трябва да изчакаме по-дълго поне една седмица. Освен това трябва да се започне с по-леко натоварване.

Има ли настинки, при които спортът е безопасен

Това е индивидуално решение и зависи от общото състояние, от тежестта на симптомите извън течащия нос. Леката хрема без болки в гърлото, кашлица и температура не е противопоказание. Добре преценете състоянието си. Понякога е добре да заменим спорта с кратка разходка.

Кои спортове са по-подходящи при лека настинка

Ако няма температура, бързото ходене или други спортове навън са за препоръчване. Не опитвайте максимално натоварване за издръжливост. Облеклото трябва да е топло, но не прекалено. Избягвайте да излизате при екстремни температури – все едно дали е много студено или много горещо. Тялото ви ще е заето да се адаптира и това пречи на работата на имунната система.

Може ли да изкараме болестта навън с потта

Това зависи от интензивността на тренировките. Ако физическото натоварване не е прекалено, дори ще помогнете на отбранителните си сили. Спортът повишава както количеството, така и качеството на клетките на имунната система, но само донякъде. При голямо натоварване потенето е контрапродуктивно. Потенето при температура е допустимо само в леглото. Приемайте и достатъчно течности, за да компенсирате.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -