Реклама
Начало Заболявания и лечение При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

0
проф. Здравко Каменов
Реклама

Жените с поликистозни яйчници може да имат инсулинова резистентност дори да не са с наднормено тегло. Това заяви проф. Здравко Каменов пред 21-та Национална гинекологична конференция (2018 г.) в Боровец.

30-50% от слабите жени със Синдрома на поликистозните яйчници също имат инсулинова резистентност, характерна иначе за хората със затлъстяване. Това подкрепя тезата за генетичната основа на проблемите с инсулина. В медицината отдавна се правят проучвания и изследвания. Вече напри­мер е открит генетичен дефект, който води до засилено фосфорилиране на серина. Неговите последствия са:

  • намалено  автофосфорилиране на тирозина след инсулиновия рецеп­тор и предизвикване на ИР,
  • активиране на ключовите ензими за синтезата на андрогените.

Изводът от генетичните анализи до момента е, че “виновните” гени са хетерогенни. Явно не става дума само за една единствена генетична конфи­гурация, а за много повече. Едно от проучванията при сравнение на експресията на гените в 9216 участъка на жени с нормални и поликистозни яйчници се установяват промени в 119 известни гена. 88 от тях са с повишена експресия, а 31 са с намалена експресия са 14.

Причините за поликистозните яйчници са различни

Реклама

Синдромът може да се получи заради централна дисрегулация на менструалния цикъл. Причината е, че загубата на овулация води до образуването на кисти.

Другият път е метаболитен, на базата на инсулинова резистентност, поясни проф. Каменов. Заради нея при много жени се стига и до покачване на телесното тегло. Това задълбочава допълнително проблема с инсулиновата резистентност.

Епидемията от затлъстяване вече обхваща дори деца във възрастта на предпуберитет и пуберитет. Това е предпоставка не само за проблеми с кръвната захар и възникване на преддиабет и диабет.

Повечето от момичетата и жените със Синдром на поликистозните яйчници имат наднормено тегло и затлъстяване.  Инсулиновата резистентност обаче е донякъде генетично определена. В практиката установяваме, че 30% до 50% от момичетата с нормално тегло и поликистозни яйчници имат повишен инсулин. Означава, че този хормон, не върши работата си както трябва.

При поликистозни яйчници винаги се проверява инсулина

„Моята препоръка при жени със СПКЯ е винаги да се проверява инсулина. Установи ли се проблем, има начини, по които да се въздейства с лекарства (метформин) или добавки (миоинозитол). Необходими са и промени в начина на живот“, поясни специалистът.

Има категорични критерии, по които се поставя тази диагноза. Те са три: наличието на поликистозни яйчници, биохимична хиперандрогения  (дисбаланс на хормоните) или хиртузитъм (акне, повишено окосмяване). Трябва да има и менструални нарушения.

Разбира се,  за хиперандрогенията трябва да бъде изключена друга причина. Развитието на някои мъжки признаци може да е свързано с карцином на яйчника, надбъбрека и т.н.

Как се установява инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност може да стане чрез изчислява на HOMA индекса – изследване на инсулин и глюкоза на гладно.  По-добре е обаче да се направи обременяване с глюкоза, допълва ендокринологът. Тогава имаме много висок отговор на инсулина и може по-ясно да се прецени дали е налице инсулинова резистентност.

При СПКЯ рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания нараства, макар и след десетилетия. На първо място проблемите са козметични.

Раждането нормализира ли хормоните?

Женският организъм достига пълната си зрялост по време на бременността и раждането. Бременността е показателна, че е преодолян някакъв проблем, тъй като един от признаците на СПКЯ е липсата на овулация. Не бива обаче да се чака прекалено без лечение, тъй като бременност от само себе може и да не настъпи, съветва проф. Каменов.

Метаболитен проблем може да бъде контролиран с контрол на теглото, но рядко може да бъде елиминиран напълно само по този начин по думите му.

При жените с нормален индекс на телесна маса, но с инсулинова резистентност, разпределението на мазнините в тялото е от мъжки тип. Това увеличава риска от хиперандрогенемия.

Защо да лекуваме поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е предпоставка за здравословни проблеми във възрастта 40-6- г.

Рискът от захарен диабет се повишава  – 40% от жените със СПКЯ развиват предиабет или диабет на 40 г. Наличието на захарен диабет от своя страна също повишава вероятността от СПКЯ. При СПКЯ има целия спектър на метаболитния синдром:

Синдромът увеличава 7 пъти риска от миокарден инфаркт при 40-60-годишните жени, което е ранна възраст за този тип събитие.

Лечението е комплексно – намаляване на хиперинсулинемията, намаляване на хиперандрогенемията чрез овариална супресия антиандрогени и оперативно лечение.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version