Реклама
Начало Хранене Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

0
Реклама

Все повече хора осъзнават ролята на храненето за поддържане на нормална обмяна на веществата през годините. Докато човек е млад, организмът му „прощава“ повечето прегрешения – нередовно хранене, поглъщане на мазно, сладко и бързи закуски, недостатъчен прием на пресни плодове и зеленчуци. С времето обаче (а при някои хора това се случва и в по-млади години) се появяват първите проблеми – коремно затлъстяване, колебания в кръвната захар, повишен холестерол и триглицериди, повишена пикочна киселина или дори пристъп на подагра.

Повишената киселинност на тъканите в организма няма пряка връзка с киселините в стомаха, които са съвсем отделен проблем. Подкиселяването на тъканите е свързано с активиране/деактивиране на рецептори, сигнални пътища. Казано накратко – неправилното хранене рано или късно провокира проблеми с метаболизма, които са прекият път към диабет, подагра и увреждане на сърдечно-съдовата система. Най-доброто лечение е профилактиката. Знанието е най-мощният инструмент на всеки, който иска да остане здрав до старини.

Ето пример за храни с алкален характер, посочени в блога за хранене и фитнес на Станимир Михов:

Реклама

Лимон

вода с лимонДали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Лимоните не само попадат в графата на алкалните храни, но и са една от храните, внасяйки най-много алкалност поради високото ниво на алкални микроелементи. Приемът им помага да се балансира рН на организма и също така осигурява много други лечебни ползи: поради високото съдържание на витамин C – помага при грип и настинки; влиза в ролята на детоксикатор на черния дроб; има анти-бактериални свойства, с което предотвратява много заболявания.

Кокос

Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива „филтрирана“ през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така образувалото се кокосово мляко е най-богата на електролити напитка в природата.

Към днешна дата има над 1500 проучвания, доказващи, че кокосът е една от най-здравословнитe храни на планетата. Ползите от приема му надхвърлят това, което повечето хора осъзнават, тъй като полученото от него мляко (изработено от копра*месестата част, ядката на кокосовия орех) – е истинскa суперхрана.

Важно е да споменем, че кокосовото олио не е палмово масло, макар че има абсолютно същия тип кулинарни приложения. Заема ключова роля при алкалните храни, тъй като е единственото олио, което не се окислява при пържене, т.е. запазва алкалният си характер при обработка.

Ананас

Може би един от най-добрите избори сред плодовете, ако искате да повишите алкалността в организма си. Този вкусен тропически плод е зареден с много витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здраве.  Често се използва като естествено средство за лечение на кашлица, настинки, зъбобол, артрит и храносмилателни нарушения.

Морков

Морковът е добър източник на витамин А и осигурява много впечатляващи защити за тялото, като противоракови, анти-стареещи и също така може да способства за предотвратяване на сърдечните атаки.

Морковът е добър за зрението, тъй като бета-каротинът в него редуцира риска за макулна дегенерация с 40%.* (Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират).

Цвекло

Цвеклото е високо антиоксидантен зеленчук, който е изграден от хранителни вещества, които почистват и спомагат детоксикацията на черения дроб. Помага – както на физическото, така и на психическото здраве, като почиства тялото и осигурява необходимата му енергия за лечение на депресия.

Съдържащите се в цвеклото хранителни вещества като бетаин (Betaine), пектин и беталаини*(растителни пигменти, от които всъщност идва червеният му цвят) имат мощни противовъзпалителни и фунгицидни свойства.

Канела

Като добър източник на калций, желязо, манган и фибри, канелата спада също към списъка с алкалните храни.

Може да се използва при готвене, печене и допълнително овкусяване, а също така е широко използвана като естествено средство за лечение на здравословни проблеми.

Помага за понижаване на холестерола, регулиране на кръвната захар, лечение на инфекции, предотвратяване на рак, облекчаване на артрит и подобряване на мозъчната функция.

Как да разберем кога страдаме от висока киселинност?

Ето някои симптоми, които сочат, че може да имате проблем с подкиселяването на организма:

 • сутрешна умора
 • мигрена
 • трудна концентрация
 • раздразнителност и разсеяност
 • омазняване на косата и кожата
 • обилно потене при леки напрягания
 • лош дъх и обложен език рано сутрин
 • затруднено храносмилане
 • неспокоен сън
 • болки в тялото и мускулите.

Няколко начина за стимулиране на алкалността в организма ни:

 • консумация на повече зелени зеленчуци (краставици, спанак, броколи, маруля, репички);
 • прием на вода с лимон;
 • двуседмично прочистване два пъти годишно с пресни плодове, зеленчуци и зеленчукови сокове.

Още примери вижте в графиката по-долу.

Реклама

Exit mobile version