Реклама
Начало Заболявания и лечение Как сами да си помогнем при подагра

Как сами да си помогнем при подагра

0
подагра симптоми лечение
Реклама

Актуализирана на 4 юни 2018 г.

Подаграта е заболяване на обмяната, която настъпва с възпаления и силни болки в една или повече стави. Причината е повишено ниво на пикочната киселина. Понякога това се случва заради повишено образуване на пикочна киселина. Много по-често обаче става дума влошеното й излъчване заради някакъв проблем с бъбреците. Този вариант се среща при две трети от пациентите, казва специалистът по подагра д-р Бернард Мангер, главен лекар в Университетската клиника Ерланген-Нюрнберг.

Какви са причините и симптомите на подагра

От около 6,5 мг на децилитър пикочната киселина кристализира и се отлага в синовиалната обвивка на ставите, по сухожилията, в костите и вътрешните органи като бъбреците. Получават се възпаления и силни болки.

Реклама

Много характерни признаци на подаграта са болезненият и подут палец на крака, както и бъбречната колика.

Подаграта има ясно изразена наследствена компонента. Науката вече е идентифизирала доста генетични механизми, които водят до повишени нива на пикочната киселина. Любопитното е, че пациентите са предимно мъже. При жените се среща основно след менопаузата. Тогава защитната функция на женските полови хормони намалява.     

Често транспортните пътища в бъбреците са генетично така променени, че се излъчва много малко пикочна киселина. При около 30-40 от пациентите с подагра е налице генетично предразположение, допълва д-р Мангер. Фактори на околната среда, но най-вече начинът на хранене оказват влияние. Ето какво влияе върху проявата на болестта.

Какво се има предвид под нездравословно хранене?

Ако се храните всеки ден с изобилие от месо, пиете безалкохолни с много захар или фруктоза (това на практика са всички подсладени безалкохолни у нас), приемате доста мазнини с храната, пиете алкохол, увеличавате съществено риска от подагра.

Тези храни повишават нивото на пикочна киселина, макар и по различни пътища. Храна, която съдържа много мазнини, благоприятства възникването на т. нар. кетонни тела. Те потискат изхвърлянето на пикочната киселина през бъбреците. Такава храна е месото, особено червеното. Освен това то спада към храните, богати на пурини, а тялото преобразува пурините в пикочна киселина.

Има и някои диети, които увеличават риска от подагра. Например, ако човек спазва диета без твърда храна, при определено генетично предразположение рискът от подагра скача.

Как да намалите риска от подагра

Преди всичко намалете храните с пурини. Намалете сериозно мазнините в храната. Дневното количество не бива да надвишава 70 грама. Алкохолът трябва почти напълно да се изключи, особено концентрати и бира. Ако все пак нещо ви се пийва, избирайте бяло сухо вино. Има и растителни храни, които са богати на пурини.

Храни, които съдържат пурини

 • Месо, колбаси, вътрешност
 • Бирена мая
 • Риби като аншоа, херинга, цаца, сардини
 • Кожата на рибата и на домашните птици.
 • Варива – леща, грах, бял боб
 • Зеле – обикновено и цветно
 • Спанак
 • Храни, които могат да се ядат неограничено при подагра
 • Салата, плодове, картофи и ориз
 • Нискомаслени мляко и млечни продукти, включително сирене и кашкавал
 • Яйца

Млечният протеин например ускорява излъчването на пикочна киселина през бъбреците.

Ако човек вече е имал пристъп на подагра, трябва да спазва диета, по възможност консултирана с ревматолог и диетолог. Така могат да се вземат предвид индивидуални специфични особености.

Много важна препоръка е да се движите много във всекидневието и да спортувате според общото си физическо състояние. Така може поне донякъде да неутрализирате факторите, които увеличават пикочната киселина.

Подагра заради смущения в дишането?

Наскоро в списанието Arthritis & Rheumatology бе публикувано проучване, което изненандващо откри още един рисков фактор за подагра – обструктивната сънна апнея. При нея сънят се нарушава от многобройни, макар и съвсем кратки спирания на дишането. Организмът реагира на това, като човек се събужда и повишава определени хормони. Това се случва многократно по време на нощния сън. Тези хормони имат негативни последици за здравето, особено с оглед на диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Оказва се обаче, че сънната апнея повишава и риска от подагра.

Сънната апнея е част от т.нар. Метаболитен синдром. С него се има предвид комбинацията от наднормено тегло, висока кръвна захар, повишени нива на мазнини в кръвта, както и високо кръвно, обяснява д-р Мангер. Добрата новина е, че сънната апнея може да се лекува доста добре.

Какво да правим, когато пикочната киселина вече е повишена

Високите стойности на пикочна киселина са рискови за тялото. Ефективни промени в начина на живот могат съществено да помогнат за намаляването на стойностите им под граничната стойност.

За много хора, които имат генетичното предразположение, това има голямо значение, за да не се допусне поява или прогресиране на болестта. Медикаментите се назначават, когато промените в начина на живот и хранене не са достатъчни, за да се нормализират стойностите на пикочната киселина. Също и когато вече човек е имал пристъп на подагра.

Реклама

Exit mobile version