четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБързият растеж, паяците и проходилките виновни за плоскостъпието при децата

Бързият растеж, паяците и проходилките виновни за плоскостъпието при децата

От огромното многообразие на плоски ходила някои от тях са много злокачествени и патологични, но за щастие те са под 1% от всички случаи. Това твърди ортопедът от пловдивска болница „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев. В 99% от случаите става дума за халтаво плоско ходило, при което когато детето си вдигне крачето във въздуха, се вижда, че има свод, но когато стъпи на него, той изчезва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават
Болка в предната част на ходилото е знак за плоскостъпие
Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

Основната причина за появата на плоскостъпието е слабост на съединителната тъкан. Случаите на плоскостъпие у нас в момента са масово явление поради по-бързия растеж на децата, при който мускулите на долните крайници и по-специално тези, които завършват на Ахилесовото сухожилие, не могат да догонят бързината на растежа на костта – подбедрицата. Така Ахилесовото сухожилие тегли костта навън и често родителите забелязват, че детето стъпва на вътрешния ръб на ходилото си. А когато го наблюдават отзад, виждат, че петата се измества навън.

Важна причина за появата на плоското стъпало е ползването на паяци и проходилки, защото детето стъпва на пръсти в тях, а това води до скъсяване на Ахилесовото сухожилие, посочи ортопедът.

Арката на ходилото се управлява от петата

Много е важно да се разбере, че надлъжният свод на ходилото – арката, не съществува сам по себе си, а се управлява от позицията на петата. Тя повдига и сваля свода. Когато е изместена настрани от тегленето на скъсеното Ахилесово сухожилие, сводът пада надолу. И ако петата се постави в правилна позиция, ще се оформи хубав свод.

Много често родители питат дали плоското ходило може да се излекува само с носене на подложки или ортези. А той отговаря с думите на проф. Винсент Моска от Вашингтонския унверситет: „До момента няма доказателства, че плоското ходило може да се излекува само с подложки или ортези.“ Това се постига, като първо се отпусне тегленето от мускула на Ахилесовото сухожилие. При нас се прави със специална рехабилитационна програма, а не оперативно, каза д-р Янакиев.

Втората важна стъпка е да се задържи петата в правилната позиция. Доскоро това се правеше с голяма оперативна намеса и включваше отнемане, добавяне или преместване на костни парчета. От 3 години насам в болница „Медлайн“ се използва специална американска техника, при която се поставя миниатюрен имплант под петата и другите кости. Той я държи в правилната позиция завинаги.

Д-р Янакиев увери, че тази манипулация отнема 50-60 минути и се прави с местна анестезия. Разрезчето на крака е по-малко от 1 см, не се губи кръв, не се закачат кости, мускули и сухожилия. Тя е безплатна за пациентите, защото се заплаща от Здравната каса. Ортопедът е категоричен, че интервенцията не бива да се прави след 15-16-годишна възраст, но е задължително то да е навършило 4 години.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -