Реклама
Начало Заболявания и лечение Артроза на пръстите на ръцете – билки, упражнения

Артроза на пръстите на ръцете – билки, упражнения

0
Реклама

Артроза на пръстите на ръцете е дегенеративно заболяване, което е по-скоро свързано с генетично предразположение, отколкото с натоварване на малките стави. Появява се често при жени в менопауза, което го свързва и с определени хормони като провокиращи фактори. Може успешно да се повлияе с билки и подходящи упражнения, домашни средства, особено в по-ранните фази.

Първи симптоми при изтръпване на пръстите на ръцете

Ранните симптоми са сутрешната скованост на малките стави на пръстите и палеца. Пациентите споделят, че усещат ставите си като изтръпнали или дори „ръждясали“. Трябва им малко време, за да се раздвижат.

Болката, нейната продължителност и интензивност са свързани със стадия на заболяването. При артроза, провокирана от възпаление, болката в пръстите се увеличава рязко, но утихва по-късно по време на периоди на почивка. Постоянната болка идва на сравнително късен етап.

Подуване, деформация в напреднал стадий на заболяването

Реклама

При напреднала артроза на пръстите областта около засегнатите стави на пръстите е значително подута. Разрушаването на хрущялния слой може да доведе до разместване на ставите на пръстите. Ставите на пръстите стават много чувствителни на натиск. При артроза в остро състояние ставите на пръстите се прегряват и подуват. Артрозата на Бушар понякога причинява образуването на т. нар. „преливни кисти“ в крайните ставички на пръстите, в които се влива синовиалната течност.

Засегнатите се оплакват от симптоми като болка при държане на тежки предмети, дори бутилирана вода. Въртеливите движения на ръката, особено ако е необходима сила, стават все по-трудни при остеоартрит на пръстите.

Сръчността и силата на ръката значително намаляват. Дори почеркът се променя забележимо.

Как можете да предотвратите остеоартрит на пръстите?

Има определени предпазни мерки, които всеки може сам да следва, особено ако в семейството има роднина с подобно заболяване.

  • Не носете тежки товари от едната страна. По този начин избягвате претоварването на хрущяла.
  • Носете товари само с удобен захват: Носенето на тежки товари с разтяга ставите на пръстите и уврежда хрущялния им слой.
  • Избягвайте извиващи движения на ръцете. Това води до висок повишен натиск при неблагоприятна позиция в ставата. Използвайте помощни средства за изцеждане и др. Дейности.
  • Много пациенти намират топлинните процедури и топлите бани за приятни.
  • Соли за вана могат да подобрят метаболизма в болните стави. Разтворете малко от тях и правете бани на ръцете.
  • Използвайте такава вана за лека тренировка. Стиснете без сила мека гъба във водата за няколко минути.
  • Някои ежедневни предмети натоварват особено ставите на пръстите: щипките за пране са такива поради високите пикове на сила при натиска, за да ги отворите. Щипки без напрежение на пружината са по-добри.
  • Използвайте инструменти, които са възможно най-големи, това намалява силите, действащи върху пръстите ви. Колкото повече ръката остава отворена, толкова по-малко е натоварването на хрущяла на ставите на пръстите.

Остеоартрит на пръстите или ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит също може да засегне ставите на ръцете, макар и по малко по-различен начин. Той е заболяване не само на ставата, но и на цялата съединителна тъкан около нея. Остеоартритът на пръстите на ръцете обикновено има доброкачествено протичане, което може да бъде успешно лекувано.

Артритът, от друга страна, причинява болезнени, възпалителни деформации и разрушаване на ставите на пръстите, сухожилията, връзките и ставните капсули. За разлика от остеоартрита на пръстите, ревматоидният артрит засяга предимно китката и метатарзофалангеалните стави на пръстите.

Лечение на артрозата на пръстите без операция

лекарства хапчета ползи
Лекарства с противовъзпалителен ефект помагат при болки от артроза, но не може да се прилагат твърде дълго.

Целта на такова лечение е да се запази подвижността на ставите на пръстите и да се избегне схващане. Упражненията може много да помогнат. В периодите без болка се работи за раздвижване и укрепване мускулите на пръстите. Редовните, нежни движения на пръстите са важни. Укрепващите упражнения чрез натискане на софтбол и упражненията за движение във вода са доказали своята ефективност.

Всяко възпаление вътре в ставната капсула ускорява разграждането на хрущяла. Затова бързото овладяване на пристъпите на възпаление при артроза на пръстите е много важно.

По време на такъв пристъп е уместно използването на противовъзпалителни средства, включително такива на растителна основа. Подходящи билкови лекарства за артроза на ставите на пръстите са от следните растения:

• Листа от коприва

• Върбова кора

• Дяволски нокът

• Листа от топола

• Билка златна пръчица

Ако не се постигне значително подобрение на симптомите с помощта на природни средства (натурални лекарства) или синтетични противовъзпалителни лекарства, ортопедът използва инжекционни терапии след консултация с пациента. Правят се стерилни инжекции в ставите на пръстите. Хиалуроновата киселина е естествен компонент на синовиалната течност, която често липсва или е намалена при артроза. Инжектирането на хиалуронова киселина може да намали триенето в ставата на пръста и да противодейства на възпалението.

Упражнения за облекчаване на артрозата на ръцете

Ето няколко упражнения, които лесно се изпълняват в домашни условия.

1 Стискане на юмрук

Опрете ръката на стабилна повърхност. Стискайте юмрук и изправяйте пръсти последователно. Направете на една ръка по 2-3 серии, всяка серия е от 15-20 повторения.

2 Тренировка за пръстите

Хванете плътно тенис топка или друга с подобен размер. Отделяйте последователно по един пръст от топката. Направете 2-3 пъти по 10 повторения с малки паузи между тях.

3 Палец – показалец

Допирайте към палеца последователно всеки пръст. Направете 1-2 повторения на серията, която включва 10 повторения на упражнението.

4 Месене

За целта ви трябва мека топка, която лесно може да се стисне. Става и с обикновена гъба. Стискайте и отпускайте по 20-30 пъти с всяка ръка. Правете 2-3 пъти седмично.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version