Реклама
Начало Заболявания и лечение Преяждане, алкохол вредят на сърцето – ето какво да правим

Преяждане, алкохол вредят на сърцето – ето какво да правим

0
проф. Ивайло Даскалов
Реклама

Прекаляването с калорична храна и алкохол по празниците оказват негативно влияние върху здравето на сърцето и съдовете ни. Това подчертава полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА. Той съветва да бъдем внимателни и да избягваме преяждането, крайностите.

Кардиолозите знаят отлично, какво е Синдром на празничното сърце. Става дума за поява на опасна аритмия след прекомерна консумация на алкохол. Стомахът и дебелото черво също страдат, ако излезем от обичайното си умерено хранене и прекаляваме с калориите в продължение на няколко дни. За разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален, категоричен е кардиологът.

Големите количества мазно месо и изобщо мазни храни, изобилието от захар в менюто са като шок на организма. По-младите се справят по-лесно с това, но с възрастта и при наличието на хронично заболяване възстановяването е по-трудно.

Как да се пазим от Синдрома на празничното сърце

Реклама

Преяждането, съчетано с обездвижване е огромен стрес за организма. Затова се подгответе предварително и не прекарвайки почивните дни само „на маса“.

Определете предварително порцията си! Това е добър подход за осъзнаете, колко искате да изядете. Обикновено на празници на масата се слагат много блюда и всеки може да си сипе допълнително. Помислете предварително от кое ястие колко ще си сложите, за да не надвишавате обичайните си дневни порции.

Ако се случи обостряне на основното заболяване – например хипертония, прекаран инфаркт или диабет, ако получите аритмия, веднага потърсете спешна медицинска помощ. Не чакайте да ви мине у дома!

Съвети за добро здраве по време на празниците

Ако пиете алхокол, винаги добавяйте вода! Хидратацията в добавка към умерената консумация на алкохол и храна е един умен начин да преодолеете последствията от лекото преяждане.

Според специалистите, добре е да използваме почивката си пълноценно с движение на открито, доколкото е възможно. Отдайте се на любимите спортни занимания или прости разходка в парка, планината.

Обърнете внимание на съня! На много хора се случва да се лишават от сън в делничните дни, за да успеят с всички задачи и планове. Сега е моментът да наваксаме с нощната почивка и да релаксираме.

Студът създава риск за хипертониците

Проф. Даскалов подчертава, че през зимата има по-голям риск от обостряне на оплаквания, симптоми при сърдечноболните пациенти.

Студът, резките промени в температурите в помещенията и навън предизвикват дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове. Лекарите често имат пациенти в мразовитите дни, които споделят за влошен контрол на кръвното налягане. Понякога се оплакват от гръдна болка при излагане на студено, обяснява още специалистът. Все пак зимата не е предизвикателство за която и да е група сърдечно болни. Не се налага адаптиране на медикаментозната терапия.

Хипертониците обаче трябва да внимават, когато излизат навън в минусовите температури от добре затоплено помещение. Рязката промяна в температурата може да предизвика рязко свиване, спазъм на съводете и да повиши кръвното внезапно. Добре постепенно да се адаптирате към външната среда и температура, преди да излезете.

Основните правила за здраво сърце през зимата са добре известни. Проф. Даскалов припомня основните съвети на специалистите. Да се храним здравословно – умерени порции нетлъсто месо, пресни плодове и зеленчуци, с минимална консумация на бяла захар и бяло брашно.

Да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша. Да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа. Да избягваме психическия стрес на работа и вкъщи. Да не пушим и прекаляваме с алкохола. Да ходим редовно на профилактични прегледи.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version