сряда, 1 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов метод за лечение на аневризма

Нов метод за лечение на аневризма

Иновативна за България техника с прилагането на т.нар. модифициран от хирурга ендографт даде шанс за живот на 71-годишна жена – пациент на Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА). Методът представлява новаторско лечение на аневризма.

Пациентката има диагноза торакоабдоминална аневризма. Става дума за разширение над 3.5 см на аортата в зона, обхващаща и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват вътрешните органи в корема. Това са двете бъбречни артерии, горната мезентериална артерия и стволът, който кръвоснабдява черния дроб, далака и стомаха. Дълго време тази диагноза нямаше особено ефективен метод за лечение на тази аневризма. Пациентите биваха наблюдавани, получаваха лечение за високо кръвно. В много редки случаи се правят резекции – отворена оперативна хирургия. В момента тя е една  от най-големите операции в човешкото тяло. Достъпът включва гръдната кухина, прерязване на диафрагмата и отваряне на коремната кухина, пояснява д-р Никола Колев, част от екипа на Клиника по съдова хирургия на ВМА (на снимката по време на операцията).

Лечението включва поставяне на индивидуално модифициран стент – ендографт

Специалистите в Европа и САЩ от години разполагат с т.нар. фенестрирани ендографтове, които се произвеждат по поръчка за конкретния пациент. Тяхната себестойност обаче е твърде висока и не се покриват от Здравната каса в България. Затова, макар и от скоро, в България вече навлизат иновативни техники с използването на т.нар. модифициран от хирурга ендографт.

Ендопротезирането представлява вкарване на покрит стент в абдоминална или в конкретния случай в торакоабдоминална аневризма, който има специални отвори, през които се извършва канюлация на тези висцерални съдове за коремните органи и се поставяt покрити стентове и към тях.

През миналата година беше направен успешен опит в България за лечение на аневризма с поставянето на такъв модифициран  ендографт. Това провокира верижна реакция сред ендоваскуларните хирурзи да уваличим обема на действие при лечението на този тип аневризми, подчерта д-р Колев.

Модифициране на стандартни графтове непосредствено преди имплантацията

За България подобен тип подход – фенестриран ендографт за четири висцерални съда, на мен ми е известен един случай преди това – с разликата, че предишният е бил тип фенестриран ендографт, а този тип браншов ендографт, като за едната от бъбречните артерии е направено допълнително „краче” към самата ендопротеза, допълва още специалистът.

Той отбелязва още, че операцията е трудоемка и продължила 7 часа. Финалният резултат е задоволителен. Пациентката е раздвижена в пълен обем и е започнато захранване.

Модифицирането на стандартни графтове, непосредствено преди имплантацията, се практикува от много опитни екипи. Д-р Колев благодари на д-р Димитър Николов и д-р Тодор Самарджиев, с които съвместно извършили иновативната оперативна интервенция.

Източник: ВМА

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -