сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЦигари, мазно и липса на движение са най-големият враг на сърцето

Цигари, мазно и липса на движение са най-големият враг на сърцето

Около две трети от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания, съобщиха вчера от дружеството на кардиолозите у нас по повод предстоящия световен ден на сърцето – 29 септември.. Това прави около 74 хил. души всяка година. Наследствените фактори влияят на здравето в по-малка степен отколкото лошите навици като пушене и обездвижване, припомниха специалистите. Много хора изобщо не следят нивото на лошия си холестерол, който остава във високи граници.

Само преди седмица Световната здравна организация (СЗО) изнесе доклад, в който се говори за проблема с високата смъртност в България и в света от незаразни болести. Над 50% от българите умират от незаразни болести като инсулт, инфаркт, диабет и заболявания на белите дробове, сочи документът.

Всеки човек може да направи някои простички неща, за да запази сърцето си здраво, обясни проф. Асен Гудев, председател на дружеството. Той съветва да се откажат цигарите, да се подбира разнообразна храна с повече плодове, зеленчуци, риба и нискомаслени млека и сирена. Да се намалят червените меса, мазните кашкавали, сирена и пържените храни. Алкохолът е полезен за сърцето, но само в ограничени количества – едно-две стандартни питиета дневно, като под стандартна напитка се има предвид 250 мл бира, 100 мл вино или 25 г концентрат.

Проектът „Северна Карелия“ във Финландия например успял да намали сърдечносъдовата смъртност и заболеваемост с 80% за 20 години. Той стартирал през 60-те години на ХХ в. и насърчавал консумацията на повече риба и растителни мазнини. Хората били стимулирани да спортуват повече и да ограничат пушенето. В Шотландия пък за 1 г. ефективна забрана на цигарите на обществени места инфарктите намалели с 20%, посочи друг пример проф. Грудев.

Много скоро у нас ще заработят специализирани кабинети по превантивна кардиология, съобщи още проф. Асен Гудев. Работата им ще е по примера на водещи университетски клиники в САЩ. В университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вече работи такъв кабинет, предстои разкриването на други в УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Там пациентите ще могат да се консултират със специалисти за риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения. Болниците сами ще решат дали хората ще идват с направление или приемът ще е платен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -