сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖените са с по-силна имунна защита

Жените са с по-силна имунна защита

Нежният пол всъщност е по-силен, когато става дума за битката с болести и инфекции, съобщава в. „Дейли мейл“. Природата е дала на жените по-добра имунна система, им дава възможност да отблъсне микробите, с които мъжете се опитват да се справят. Жените били генетично програмирани да се съпротивляват по-добре и на рака, те имали и повече скрити резерви. Тайната на силния им имунитет е в биологичната разлика между половете, разкри ново проучване.

Жените имат допълнително копие на женската X-хромозома

Мъжете имат само една и то много по-малка Y-хромозома. Така жените имат по-голям достъп до молекули, наречени microRNAs, които са кодирани на X-хромозомата. Тези малки щамове на рибонуклеинова киселина се разглеждат като основни регулатори на имунната система. Д-р Клод Либерт от университета в Гент, Белгия, ръководител на изследването, е съставил подробна карта на всички microRNAs в X-хромозоми, за които е установено, че имат роля в имунната система и рак. „Статистиката показва, че при хората, както и с други бозайници, женските живеят по-дълго, отколкото при мъжете и са по-способни да се пребори със сепсис, инфекция или травма. Вярваме, че това се дължи на X-хромозома, която при хората съдържа десет процента от всички открити досега в генетичния код microRNAs. За някои от тях се смята, че имат важни функции за имунитета срещу рак“, каза той.

Предимствата на две Х-хромозоми са огромни, добави и проф. Елинор Риба, специалист по здравето на жените и имунология от университета на Торонто. MicroRNAs според нея са много важни за регулацията на протеините, които влияят на растежа на клетките, както и имунния отговор. Те можели да потиснат протеините, които насърчават рака, а също и да засилят други протеини, които увеличават съпротивата на организма. Ако случайно при жените гените, които са свързани с имунната система на X-хромозомата мутират, те имат резервно копие. При мъжете не е така. Еволюцията дала това предимство на жените, защото е по-вероятно те да осигурят оцеляването на даден вид. Трябва да могат да устоят на инфекция по време на бременност и при отглеждането на детето. „Нямате нужда от много мъже, да се запази човешката раса ще, но имате нужда от жени,“ казва проф. Риба.

Все пак, има един недостатък на супер имунитета на жената. Той я прави по-устойчива на инфекции, но може да доведе и до по-тежък възпалителен отговор. Това означава, че за жената е по-вероятно да развие автоимунно заболяване, а и грипът ги удря по-тежко, отколкото мъжете.

Свързани теми:  Слаби дози радиация повишават имунитета

Със сауна не се отслабва, но пък е полезна при много болести

Човешкият организъм може да победи рака и без лекарства

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -