четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПолирането на ноктите може да ги увреди

Полирането на ноктите може да ги увреди

Грижата за ноктите не бива да е прекалено агресивна, защото може да ги увредим. Нокътната плочка е направена от твърд кератин, който е подреден в много слоеве. Лекото полиране отстранява само 3-5 слоя кератин. Процедурата е безопасна и не уврежда ноктите, но да се прави не по-често от веднъж месечно.

Проблем е, когато манипулацията е агресивна и се премахва много повече кератин. Това може да се случи не само при придаване на блясък на ноктите, но и при отстраняване на модерните гел и ши лакове. Последствията са увредени нокти, които стават тънки,чупливи и податливи на инфекции. След неправилно извършено полиране може нокътната плочка в свободния си край да се отлепи от нокътното легло (онихолиза). Може да се появят малки кръвоизливи под ноктите. Увреждането на кожата около ноктите води до допълнителни инфекции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват
Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа?
Обявиха дъвченето на нокти за психично разстройство

Не бива да се забравя, че ако вече има засегнат от гъбички нокът, инструментите, с които се обработва, не бива да се използват и върху здравите нокти. Честото травмиране и мокрене на ръцете е основна причина за лошото състояние на ноктите. Особено при тънки и чупливи нокти се препоръчва приемане на витамини за коса и нокти, използване на подхранващи кремове за поддържане на кожата около ноктите, прилагане на защитни лакове и продукти, обогатени с витамини, минерали и масла. Дори при липса на специализирана козметика хидратиращият лосион за тяло може да се втрие внимателно около и върху ноктите и така да ги предпази. При груба работа трябва да се използват ръкавици. Разбира се, ноктите и кожичките около тях не бива да се нараняват.

Препоръчително е да се избягват и лакочистителите с високо съдържание на ацетон, които също увреждат повърхностния слой на нокътната плочка. Често промените по ноктите сочат за заболяване на целия организъм. Пълната замяна на ноктите на ръцете настъпва за около 6 месеца. Ако имате променено оцветяване на ноктите или друг проблем, който не отзвучава с израстването им, потърсете лекар.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -