петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНаправете добро, дарете кръв този уикенд!

Направете добро, дарете кръв този уикенд!

На 20 и 21 януари, петък и събота, от 10:30 до 14:30ч. Paradise Center съвместно с Национален център по трансфузионна хематология (НЦТХ) организират кампания за кръводаряване, посветена на Деня на родилната помощ – Бабинден. Всеки, който желае да се включи в благородната инициатива, може да го направи на етаж 0 на търговския център.

Близките на пациенти, на които предстои операция, знаят, колко трудно е да се осигури небоходимото кръвопреливане. Поради липсата на доброволци се налага да тъсят услугите на платени кръводарители. В определени случаи това спасява живот.

Според Световната здравна организация (СЗО) всеки ден стотици жени получават усложнения, възникнали по време на бременност и раждане, включително тежка кръвозагуба, която може да доведе до летален край.

Paradise Center и НЦТХ призовават за обединяване усилията с цел осигуряване на навременен достъп до безопасна кръв и кръвни продукти, предназначени за предотвратяване на майчината смъртност, като напомнят, че:

  • Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност;
  • Даряването на кръв е бързо, безопасно, полезно;
  • Кръводаряването стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма;
  • Всички консумативи, които се ползват по време на кръводаряването, са стерилни, индивидуални и са за еднократна употреба, което елиминира опасността от зараза;
  • 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота;
  • Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено – за три–четири седмици;
  • 60 дни е минималният срок между две кръводарявания.

След кръводаряване, при изрично изразено желание, дарителите могат да получат и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, с цифров код, на сайта на Национален център по трансфузионна хематология.

Организаторите напомнят също, че самата процедура отнема по-малко от 30 минути, а чрез нея всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години има възможност да подари шанс за живот.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -