вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКалоричната закуска топи килограми и контролира захарта

Калоричната закуска топи килограми и контролира захарта

Пълноценната закуска държи под контрол затлъстяването, диабета, високото кръвно налягане и сърдечните заболявания. Важни са не само продуктите, които се консумират, но и времето за хранене, пише The Daily Mail.

Експеримент показва, че хората, които закусват добре, свалят около 8 килограма. Това е почти два пъти повече от онези, които предпочитат да се хранят здраво вечер. Метаболизмът зависи пряко от циркадния ритъм, който се контролира от биологичния часовник на тялото. Времето, в което човек се храни, се отразява на начина, по който яденето се преработва в организма, казва проф. Даниел Якубовиц от университета в Тел Авив.

Тя съветва основният прием на храна да бъде на закуска, когато може да се хапва и сладко, защото не води до значително увеличение на нивата на захар, инсулин и на холестерол през деня. Освен това веднага след ядене захарта не скача драстично.

Якубовиц доказа това с изследване на 93 жени със затлъстяване. Те били разделени на две групи, които в продължение на три месеца спазвали диета с умерено количество въглехидрати и мазнини. Общият калориен прием е 1400 на ден. Но първата група консумирала 700 калории за закуска, 500 – на обяд и 200 – на вечеря. Втората приемала 200 калории за закуска, 500 – на обяд и 700 за вечеря. В резултат на това първата група свалила повече излишни килограми – 8 кг и 7,6 см в обиколката на талията, а другата стопила едва 3 кг и 3,5 см. Освен това първата група редуцирала концентрацията на хормона на апетита.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -