петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРеаниматор: Ще спасяваме хора до 24 ч след смъртта

Реаниматор: Ще спасяваме хора до 24 ч след смъртта

Връщането от света на мъртвите може да стане реалност в множество случаи в съвсем недалечно бъдеще – така поне твърди реаниматорът Сам Парния от медицинския университет „Стоуни Брук“ в Ню Йорк. В интервю за германското списание „Шпигел“ той казва, че до 20 години ще е възможно пациенти да бъдат връщани към живота почти цяло денонощие след като е спряло сърцето и дишането им.

Парния разказва, че когато е бил студент преди 20 години, в ръцете му умрял пациент, който му бил близък познат. В следващите години лекарят се посветил на каузата да се изработят механизми и методи за реагиране, които да дадат много по-голям шанс на хора, изпаднали в клинична смърт.

Инжекции забавят измирането на клетките

„Шпигел“ го пита дали твърденията от новата му книга „Да заличим смъртта“ (Erasing Death) не са всъщност разказ за възкресяване. Парния отговаря, че дори при сегашните достъпни средства – например охлаждане на тялото до 32-34 градуса – човек може да бъде спасен 1-2 часа след като сърцето и дишането са спрели. В бъдеще вероятно ще имаме медикаменти за инжектиране, които ще забавят измирането на клетките в мозъка и други органи. „Възможно е в рамките на 20 години да сме способни да реанимиране хора 12 или дори 24 часа след като са умрели. Ако искате, може да го наричате възкресяване, но аз все пак го наричам „наука за възкресяване“.

Тази част от медицината не отбелязва особено напредък през последните 25 години и реаниматорът казва, че в някои части на САЩ смъртността в такива случаи е почти 100% и дори в най-добре оборудваните болници не могат да спасят повече от 18%. Но в института, където работи, този дял е бил 21% при пристигането му преди две години и днес е достигнал 33%, в първото тримесечие на 2013 г. – дори 38%. „Повечето, макар и не всички, пациенти изписваме без никакви неврологични увреждания.“

Парния смята, че високата смъртност се дължи на това, че по различни причини не се прилагат нови стандарти и наученото от последните две десетилетия. Той посочва, че днес се смята, че оптималната продължителност на реанимационни усилия е поне 40 минути, докато повечето лекари и парамедици се отказват в рамките на 20 минути, понеже погрешно смятат, че дотогава мозъкът е тежко увреден и е безсмислено да продължават.

Американецът обяснява това разминаване и с процеса на тясно специализиране на реанимацията от нещо, практикувано от всеки дипломиран лекар към специфично поле като кардиологията например. Идеалният реаниматор трябва да разбира задължително от съхраняване на мозъчната дейност, правилно обдишване и работа с поразено от тромб сърце, но в реалния свят никъде няма трима специалисти в тялото на един лекар. Това може да се промени в практиката с регулации, които да вкарат подобни специалисти там, където им е мястото, а не да се оставя на всеки медик сам да решава какво и колко от инструкциите да приложи.

Мозъчните клетки може да бъдат спасени

„Масово, включително сред лекари, се шири заблуждението, че човешкият мозък умира до 5 минути. Това се основава предимно на изследвания от 40-те до 60-те години на миналия век, докато днес знаем, че мозъчните клетки умират часове наред и могат да бъдат спасени с подходящите методи“, казва Парния.

Лекарят смята, че трудно се заличават хилядолетията на разбирания и предразсъдъци за смъртта – че тя е съвсем точен момент (когато спре сърцето) и след това не може да се стори нищо. Днес знаем, че това изобщо не е така и на клетъчно равнище това е процес, развиващ се с различни скорости в различни тъкани.

Парния допълва, че всъщност увреждането на мозъка започва, след като е рестартирано сърцето чрез сърдечен масаж или електрошок. Причината била, че когато се възстанови кръвоснабдяването, кислородът в кръвта е токсичен и големите щети могат да продължават чак до 72 часа след реанимирането. Той обяснява например, че при изкуствено дишане не бива да се подават повече от 8 порции въздух, защото иначе белите дробове се изпълват, притискат сърцето и му пречат да рестартира. „Често не се прави по правилния начин и това убива хора, или по-точно продължава да ги държи мъртви.“

Лекарят предупреждава, че е фантастика да се смята, че може да бъдат върнати към живот всички с инфаркт и особено тези с тежък и нелечим проблем. Понякога просто ще рестартираме сърцето и то ще спира отново и отново, казва той. Същото важи и за мозъка – когато клетките му умрат и той спре да функционира, и след 1000 години никой няма да може да го съживи.

Накрая на разговора Парния споделя, че през ноември ще публикува с екипа си данни от свидетелствата на около 500 души, преживели „завръщане от отвъдното“. По думите му това е сива зона на познанието, която трябва да се възприема съвсем сериозно, защото има данни и от 3-годишни деца, преминали през такава криза.

Източник: cardiobg.com

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -