понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да преборим стреса на път за работа

Как да преборим стреса на път за работа

Хората, които пътуват до работата си с кола, автобус или метро, се оплакват много повече от стрес, умора и нарушения на съня , отколкото онези, които вървят пеша или карат колело. Физическото движение и дневната светлина оказват благоприятно влияние върху здравето на втората група, установиха шведски учени. И обратно – задръстванията и препълненият градски транспорт натоварват психиката още в началото на деня.

Но какво да се прави, ако единственият начин да се отиде на работа е градският транспорт? Можем да направим нещо за доброто си самочувствие и в тази ситуация, стига да спазваме няколко правила:

Спазвайте хигиена. Винаги измивайте грижливо ръцете със сапун след пътуване в градския транспорт. Ако имате хрема или кашлица, сложете марлена маска на лицето си, за да не разпространявате заразата.

Грижете се за добрия си имунитет. Храната ви трябва да е витаминозна и богата на антиоксиданти. Важна е ролята на витамин D, тоест трябва да прекарвате на слънце достатъчно време дори когато навън не е много топло.

Бъдете активни. Използвайте всяка възможност да повървите пеша, слезте една спирка по-рано, паркирайте малко по-далече от работното място. В задръстванията извършвайте прости упражнения като например въртене на глезена, това помага за подобряване на кръвообращението.

Борете се с раздразнението. При хората, които практикуват медитация по 30 минути дневно, след 8 седмици се забелязват съществени промени в участъците на мозъка, които са свързани със стреса, съпреживяването, паметта и чувството за собствено достойнство. За да получите подобен ефект, опитайте да отделите поне 15 минути всеки ден – например преди работа или при пристигането в офиса.

Не допускайте стрес. Когато изпитваме чувство на благодарност, психическото ни състояние се променя в благоприятна посока. Следващият път, когато спътниците ви в градския транспорт с блъскат и ви дразнят, спомнете си всичко в живота ви, за което можете да сте благодарни, и след това две качества или умения, които цените у себе си. Концентрирайте се поне 30 секунди върху това състояние и веднага ще забележите, че настроението ви се подобрява.

Свързани теми: Разкриха как стресът ни разболява

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -