вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатно изследване на гликиран хемоглобин в Пловдив

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин в Пловдив

Три лечебни заведения в Пловдив ще изследват безплатно гликиран хемоглобин на хора с повишен риск от развитие на диабет тип 2. Те се включват в Националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“. Тя е посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва днес. Изследванията стартират следващата седмица и ще продължат до 6 декември 2023 г. Партньори на инициативата са ДКЦ 7, УМБАЛ „Каспела“ и УМБАЛ „Пълмед“.

Кампанията е насочена към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. Затова е важно хората в риск да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им.

Ще бъдат записвани за изследване хора над 18 години, които попадат в рисковата група:

  • хора с диабетно болни в рода,
  • наднормено тегло,
  • затлъстяване в областта на талията и корема,
  • високо кръвно,
  • претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт,
  • със симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване.

Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а запазете час!

Записването е само онлайн на www.healthedu.eu. На гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), ще се дава информация на пациентите как да се запишат и как да се подготвят за изследването.

Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и точно за поставяне на диагноза, отколкото инцидентното измерване на кръвната захар. То дава информация за нивата на кръвната захар 2-3 месеца назад. Не се извършва на гладно, което е допълнителен плюс за пациента. За изследването се ползва капка кръв от пръста. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага.

Кампанията е организирана от Института за здравно образование, Центъра за превенция на диабета в столицата и още 11 лечебни заведения в страната. В нея участват 25 медицински специалисти. Много от тях са млади лекари. Затова ако нямате доверен ендокринолог, можете да се включите в кампанията и да изберете такъв.

Заболяването е придобило характера на епидемия. По данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар заради съмнение за диабет. 61 000 от тях са от Пловдив. Именно към тези хора и техните близки е насочена възможността за безплатно изследване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -