понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за подозрителни бенки в редица градове

Безплатни прегледи за подозрителни бенки в редица градове

Безплатни прегледи за подозрителни бенки ще се проведат на 19 май 2021 г. за пореден път в рамките на кампанията Евромеланома, съобщиха от Българското дерматологично дружество. Целта е да се открият във възможно най-ранен стадий различни форми на кожен рак и то най-тежкият от тях – меланом. Линк към списъка с лекари за безплатните прегледи – по-долу, някои може да преглеждат и след 19 май.

Заради пандемията профилактичните прегледи за рак на кожата са намалели с 33% през 2020 г. Доц. Гриша Матеев, дерматолог и координатор на Евромеланома в България посочи, че в резултат около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани. 

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Повод за преглед при дерматолог са бенки или петна по кожата, които:

  • Променят размера, цвета и формата си;
  • Нарастват и са с неравни краища;
  • Сърбят много или кървят.

Рисковите фактори за възникване рака на кожата са свързани с генетиката, но и с продължителното излагане на слънце, особено в обедните часове на плажа, редовно използване на солариуми,  професии, свързани с работа на открито. Има и някои лекарства, които повишават вероятността да получите слънчево изгаряне като антибиотици от рода на тетрациклините, някои препарати за високо кръвно и диабет.

Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Вижте къде може да се прегледате безплатно при дерматолог >>>

Дерматолози припомнят, че не бива да се прекалява с печенето на слънце, тъй като на плажа дори плътният чадър не осигурява пълна защита. Предпазното действие на слънцезащитните кремове започва около половин час след нанасянето им, като след два-три часа то отслабва. Влизането във водата и потенето отмиват предпазния слой. 

За да намалите риска от слънчево изгаряне и рак на кожата, носете предпазни дрехи, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата се предлагат дрехи с вградена защита от слънце.

Редактор Ина Дими

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -