четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за лаймска болест във ВМА София

Безплатни прегледи за лаймска болест във ВМА София

Военномедицинска академия София организира безплатни профилактични прегледи за лаймска болест. Те ще се извършват от специалистите от Клиника по „Инфекциозни болести”. Периодът на акцията е от 18 до 20 септември 2017 година, от 10 -13 часа.

Прегледите ще се осъществяват в самата клиника, намираща се в двора на ВМА. Входът е от страната на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на телефон 02/ 92 25 989, от 9 до 14 часа.

Какво е лаймската болест и защо е толкова опасна?

Другото име на лаймската болест е борелиоза. Причинява се от бактерията Borrelia, която пък попада в човешкия организъм при ухапване от заразени кърлежи. Това е най-честата кърлежова инфекция.

Понякога в дните след ухапването на мястото се появява характерно червено петно, което се променя. Ако вдигнете температура, веднага трябва да се отиде на лекар. Освен това може да се чувствате отпаднали, да имате болки в мускулите и ставите. Дори да нямате симптоми, при съмнение може да се направи лабораторно изследване за антитела- Могат да се проверят стойностите на два вида антитела за лаймска болест – IgG и IgM. Така ще се разбере дали има активна инфекция.

Диагностицирана навреме, лаймската болест се лекува с антибиотици. Важно е да се открие навреме, понеже засягта не само кожата, но може да се отрази негативно на нервната система, ставите и сърцето. Възможно е дори да премине в хронична форма, макар че не винаги има оплаквания през цялото време. Между да протича на пристъпи, акто в периодите между тях  да липсват симптоми.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -