сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при уролог през ноември

Безплатни прегледи при уролог през ноември

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

Консултациите със специалистите от Клиника „Урология” ще се осъществяват в дните понеделник, сряда и петък (през целия месец ноември), от 15.00 до 18.00 часа, в кабинет№242 (ет.2 в Поликлиника-ВМА).

За целта е необходимо записване на телефон 02/ 92 25 334, до изпчерпване на предварително обявените часове. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза (простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента.

В началната си фаза на развитие, простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -