понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при кардиолог във ВМА

Безплатни прегледи при кардиолог във ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти, които имат проблеми с кръвното налягане.  Инициативата е по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. Често хората регистрират, че кръвното им се повишава, но не смятат това за проблем, на който трябва да се обърне внимание. Други път изобщо не го мерят с години и понеже организмът им се адаптира към повишените стойности, нямат оплаквания и също неглижират състоянието си.

Консултациите ще се проведат на 30 септември 2019 г., от 8.00 до 13.00 часа, в кабинет № 218, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар.

Причините за 95% от високото кръвно са генетични

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност. Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.

„Смисълът на Световния ден на сърцето е да се вдигне достатъчно шум, за да спечелим вниманието не само вече болните, но и на здравите хора. Нека всички си дадат сметка, че можеш да спасиш сърцето си дори без да си герой. И малките жестове, които му правиш стигат. Например – редуцирането на теглото, здравословното хранене, умереното движение, избягването на стреса и вредните навици, контролът на кръвното налягане и захар”, коментира полковник проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология.

Източник: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -