събота, 1 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи на Булмедика 2019

Безплатни прегледи на Булмедика 2019

Безплатни скринингови акции за хепатит С, диабет, сърдечносъдови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, измерване на нивото на кислород в кръвта и спирометрия са организирани от Национална пациентска организация по време на изложението БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА&ЕСТЕТИКА, което ще се проведе от 15 до 17 май 2019 г. в Интер Експо Център.

Активностите на НПО и нейните членове ще бъдат разпределени в отделните дни на изложението – от сряда до петък, за да се гарантира удобство за провеждането на различните изследвания.

Хепатит С

На 15 май от 9:30 до 13:00 ч. НПО, съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, ще проведат скринингова акция за хепатит С. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на „Хепасист” в рамките на 5 до 10 минути. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

Щитовидна жлеза

В интервала от 13:00 до 17:00 часа Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог.

Измерване на кръвна захар, холестерол и кръвно

Вторият ден – 16 май ще бъде посветен на захарния диабет и възможните усложнения от него и съпътстващите го заболявания. От 10:00 до 17:00 ч. ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. В рамките на акцията посетителите ще могат да получат и консултация по въпроса, както и да им бъдат представени иновативните методи при лечението на захарния диабет. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Пулмонална артериална хипертония

Успоредно с това, от 11:30 ч. в семинарната зала на изложбения център, ще се проведе двучасов семинар на тема „Предизвикателства пред пациентите с пулмонална артериална хипертония“. В рамките на това събитие лекари, пациенти и журналисти ще дискутират аспектите на рядкото заболяване, ще се обсъди въздействието му върху живота на пациентите и чрез интерактивна игра, по нестандартен начин ще се представи същността на пулмоналната хипертония.

Измерване нивото на кислород в артериалната кръв

В последния ден на изложението – 17 май, от 10:30 до 17:00 ч., Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак, тъй като това може да доведе до отчитането на погрешни резултати.

Допълнително, на щанда на НПО, в рамките на тази акция, посетителите ще могат да си направят и изследването спирометрия, което представлява измерване на дихателния обем на човек чрез специален апарат (спирометър). Този диагностичен метод, с който специалистите по белодробни болести се ориентират до каква степен е увредена дихателната функция, се преценява вместимостта на белите дробове, т.е максималният обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване.

От безплатните скринингови изследвания ще могат да се възползват посетителите на щанда на Националната пациентска организация – щанд С12 в зала 1.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -