събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни изследвания за хепатит С в няколко града

Безплатни изследвания за хепатит С в няколко града

Хепатит С е вирусна инфекция, която се предава по кръвен път. Засяга черния дроб, като може да протича остро или скрито. Хронифицирането на инфекцията заплашва с цироза или дори рак на черния дроб на по-късен етап. Затова е добре всеки, който се е подлагал на кръвопреливане, който е ползвал спринцовка за многократна употреба, да се изследва поне веднъж профалактично, съветват експерти. Днес – 19 юли, се отбелязва Световният ден за борба с хепатита, а по този повод специалистите припомнят, че най-рискови са сравнително разпространените подтипове В и С. Хепатит А протича грипоподобно и обикновено може да се излекува без трайни последствия. Не така стоят нещата обаче с хепатит В и С. Срещу хепатит В има ваксина, която от 1992 г. е включена в задължителния имунизационен календар. Това доведе до драстично намаляване на случаите на заразените, родени след тази година. За хепатит С обаче ваксина няма. Затова от сдружение „ХепАктив“ организират акция с безплатни тестове, тъй като голяма част от инфекцираните изобщо не подозират за това.

Изследванията са прости, но касата не плаща за тях 

“Към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания, ето защо всеки, който желае да се изследва безплатно, може да го направи или по време на нашата кампания, или в Регионалните здравни инспекции. А хората, намиращи се в София, могат да посетят CheckPoint София, който работи целогодишно шест дни в седмицата”, коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

По време на кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” гражданите ще могат да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да получат допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания.

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

График:

гр. Търговище, площад Свобода, 24 юли от 10 до 17 часа

гр. Разград, пред ДКЦ 1 на бул. „Васил Левски“, 25 юли от 10 до 17 часа

гр. Варна, 26 юли от 10 до 17 часа на две локации едновременно: в близост до пилоните пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина.

Датите и градовете за септември ще се оповестят допълнително.

Над 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не знаят

При кои хора е увеличен рискът от инфектиране с хепатит В и С?

  • тези над 40-годишна възраст;
  • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
  • тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
  • медицинските специалисти;
  • имащите татуировка, пиърсинг;
  • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
  • честите посетители на салони за красота, където рядко се извършва стерилизирация на работните инструменти;
  • тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
  • мъжете, които правят секс с мъже.

Обща информация за хепатит В и хепатит С

Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит). При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.
Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.

За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

Лекари не пращали за изследване болни от хепатит С дори при ясни симптоми

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания „Да открием липсващите 69 000“

Тя започва на 18 юли и ще продължи до края на месец август 2019 година. Кампанията е насочена към хора във възрастовата група между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

Хората между 34 и 69-годишна възраст ще могат да се изследват безплатно в Централната клинична лаборатория на болницата всеки работен ден между 8:00 и 14:00 часа. Тези от пациентите, чийто проби покажат положителен резултат, ще бъдат веднага пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение.

Отделно, всички пациенти, които постъпват за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, също се тестват безплатно за хепатит С, стига да имат желание.

Инициативата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е в унисон с мотото на Световната кампания, което тази година е „Да открием липсващите милиони“.

Защо точно 69 000? По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да открием преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -