понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЖените стават по-умни от мъжете

Жените стават по-умни от мъжете

Последните изследвания на коефициента на интелигентност (IQ) сочат, че жените започват да изпреварват мъжете, пише Енрико Франческини в италианския в. „Ла република“. „Жените са по-умни от мъжете. Може да е било винаги така, още от Адам и Ева, но в миналото не им се е удавала възможност дза развият пълния си потенциал. А може и да са станали такива в последно време заради стреса, свързан с необходимостта да съчетават работата и семейството, кариерата и дома.

Каквато и да е причината, за първи път жените показват по-добри резултати на тестовете за коефициента на умственото развитие“, пише изданието.

Влиянието на съвременния живот тепърва започва да засяга мозъка на жените, казва Джеймс Флин, авторитетен психолог, автор на книги, които се анализира напредъкът на съвременната Ева в тази област. Още през 80-те г. било установено, че резултатите от теста за IQ растат средно с три пункта на всеки 10 г. Сложността на съвременния свят подтиква нашия мозък да се адаптира към променените условия и така коефициентът на интелигентност расте.

Съвременният живот обаче сякаш влияел в по-голяма степен на жените, отколкото на мъжете. В страни като Нова Зеландия, Естония и Аржентина, в които професорът започнал своето проучване, жените изпреварили мъжете по IQ. Това е важен момент, защото се случва за първи път в такъв мащаб, отбелязва проф. Флин. „В продължение на столетия слабият пол се намираше в неизгодно положение, бе потискан. Сега, когато жените станаха независими, се вижда по-добре колко струват“, обяснява ученият.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -