сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВсеки пети човек е свръхемоционален

Всеки пети човек е свръхемоционален

Ако плачете когато гледате тъжни филми, трогателни картини или даже по време на рекламите, то вие спадате към групата на свръхчувствителните хора, пише в. „Медикъл Дейли“. Психолозите Артур и Илейн Айрон от Университета Стони Брук казват, че 20% от населението са генетично предразположени към повишена чувствителност при обработката на сензорна информация.

Учените сканирали мозъците на 18 женени хора, в момент, когато те гледали снимки на усмихнати или намръщен хора. Сканирането на мозъка показало, че чувствителните хора той е устроен физиологично по различен начин, реагира активно на социални ситуации, които провокират емоции.

В такива ситуации скенерът регистрирал значителен приток на кръв към области на мозъка, свързани с емоциите и съзнанието. По-специално това се отнасяло до зрителните неврони, които обработват сетивната информация. Те се активирали особено когато на човека показвали снимки на усмихнатите им съпрузи. Тази свръхчувствителност вероятно се дължи на гените, смятат учените.

Тези хора са по-емоционални, обичат детайлите, способни са да съпреживяват, да разбират по-дълбоко тънкостите на значенията и имат по-голям творчески заряд. Обикновено им трябва повече време, за да вземат решения. За съжаление, свръхчувствителните хора са предразположени към депресия или тревожност. За да се защитят, те трябва да правят всичко по график, да намалят приема на кофеин и да спят достатъчно. Между другото, не всички чувствителни хора са интроверти (затворени в себе си). Приблизително 30% от тях са екстроверти – обичат да споделят с околните.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -