четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВМА откри нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести

ВМА откри нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести

Във Военномедицинска академия (ВМА) бе открит новоизграденият диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести. Новото съоръжение разполага с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети.

Реализирането на този проект е една дългогодишна мечта и идеен проект на проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести. А откриването му е първото събитие от отбелязването на 130-ата годишнината от създаването на ВМА. Правим го символично, защото последните две години всички живеем в тежестта на пандемията, завладяла целия свят, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той подчерта, че с новото съръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите: Вече разполагаме със самофункционираща инфекциозна болница, която се намира в двора на Академията и е абсолютно независима от централната болница. Това е изключително важно, защото инфекциозноболните пациенти ще могат да получат медицинско обслужване в пълен обем, без да се нарушава работата с пациентите, страдащи от други заболявания.

Началникът на ВМА изрази личната си благодарност към екипите на инфекциозните клиники, подчертавайки че на техните плещи се крепи лечението на болните и в пикове, и между пиковете: За вас няма почивка. Огромно благодаря за труда, който полагате. През последните близо две години натрупахте много опит, натрупахте много знания, но и много умора. Господ да ви дава сили – на вас и вашите семейства, да издържим всички предизвикателствата, които са пред нас

От своя страна проф. Камен Плочев коментира, че през този център ще преминават всички техни пациенти и изтъкна важността му от гледна точка на борбата с т.нар. пост-COVID-синдром: Ние разполагаме с всички медикаменти и прилагаме терапиите, както го правят по целия свят. Но при голяма част от пациентите се наблюдава тенденция към продължително страдание. Това трябва да го предотвратим, а можем да го предотвратим, когато знаем, а знаем, защото имаме тази апаратура.

Радвам се, че мога да присъствам на откриването на новия диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести, включително и COVID-19. Аз също съм инфекционист и адмирирам всяка подобна инициатива, която е в полза на пациента. Инфекциозна клиника на ВМА постига изключително добри резултати и ние можем само да черпим от този опит и знания, заяви и зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -