четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ Пловдив лекуват херния по нов метод през 0,5 см разрез

В Пловдив лекуват херния по нов метод през 0,5 см разрез

Иновативен метод за лечение на ингвинална херния въведе екипът на отделението по лапароскопска хирургия във верига болници „Медлайн – Централ Хоспитал“ в Пловдив. Тоталната екстраперитониална пластика (ТЕП) вече се прилага като рутинна интервенция, заяви началникът д-р Васил Ангелов.

Той посочи, че при нея достъпът се извършва през 0,5-сантиметров разрез, който се прави в областта на пъпа. При този лапароскопски подход, по-известен като безкръвен, със специален инструментариум и видеокамера се прониква между слоевете на коремната стена и се достига до херниалния сак. Той се отпрепарира (отделя – бел. авт.) и без да се прониква в корема, на мястото на дефекта се поставя полипропиленово платно. То заема анатомически формата на малкотазовото пространство. С него се покрива не само наличният херниален дефект, но и други анатомични области и по този начин болният се предпазва от поява на нови хернии  на други места.

Новата техника забавя повторната поява на хернията

Д-р Ангелов отбеляза, че у нас годишно 22 000 души се оперират от херния, а в 30% от случаите хернията се появява отново. С новата методика обаче рискът от възобновяване на страданието значително намалява, като в нашата практика е сведен до 2%, заяви известният хирург.

Според него проблемът с ингвиналната херния (на снимката долу) е изключително разпространен. Всички, които страдат от него, се оплакват от разширени вени и хемороиди. Причина за появата е слабост на съединителната тъкан на коремната стена, която е заложена генетично. Провокира се още от физически натоварвания, хронични заболявания на белия дроб, съпроводени с кашлица, както и от запек. ингвинална коремна херния

При развитие на заболяването пациентите получават подутина в ингвиналната зона (б.а.-слабините), чувстват тежест и болки в корема, които се увеличават при физически усилия. Ранната диагностика предпазва от заклещване и се избягва спешна операция.  Колкото по навреме се открие проблемът, толкова по-редки са рисковете от усложнения.

Преимущество на тази методика пред конвенционалната отворена херниопластика, освен козметичен ефект, е бързото възстановяване на пациента, липсата на болки дори в ранния следоперативен период. Операцията влиза в пакета на еднодневната хирургия, тъй като няколко часа след интервенцията пациентът е абсолютно подвижен. Напълно възможно е да бъде изписан от клиниката. Значително се намаляват разходите по неговото лечение, а самият той се възстановява комфортно вкъщи.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Евтина реклама за БГ.
    Този метод се прилага от 10 г.Отделен е въпроса ,че в БГ всичко е изостанало с векове!
    Ела да те науча на други суперсъвременни техники!!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -