вторник, 25 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ Майчин дом спасиха родилка с рядко заболяване - панцитопения

В Майчин дом спасиха родилка с рядко заболяване – панцитопения

30-годишна жена от Угърчин беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „Майчин дом“ в критично състояние. Пациентката страда от хронично заболяване панцитопения. При него има намалено производство на всички видове кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, и затруднено кръвосъсирване.

Диагнозата й е поставена през 2012 г. Тя била причина за един спонтанен аборт и няколко последователни абразии поради кървене и влошаване на състоянието по време на бременността.

Когато пациентката постъпила в „Майчин дом“, тя вече била с контракции и начално разкритие.

Д-р Любомир Джеров, Майчин дом

„Веднага консултирахме пациентката с хематолог. Нивото на тромбоцитите й беше критично ниско – 40, а нормално би трябвало да бъде поне 80. Кръвните клетки при нея имат много кратък живот. Дори след вливане на кръвни продукти, организмът й ги унищожава в рамките на 10-12 часа. Не можем непрекъснато да вливане кръвни продукти.

Все пак успяхме да повишим нивото на тромбоцитите до известна степен и да ги задържим. Поради факта, че раждането беше вече започнало и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е с главата нагоре и с краката към родилния канал), трябваше да действаме много бързо при извеждането на бебето.“ Това разказа д-р Любомир Джеров, който извърши раждането.

Гестационният период от 34 седмици и завършената кортикостероидна профилактика за белите дробове на бебето са спомогнали за успешното раждане. Бебето, с тегло 2 кг, е под грижите на неонатолозите в Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Майката се намира в Послеродовото отделение и се чувства добре.

Редактор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -