петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМелатонин може да намали риска от загуба на зрение

Мелатонин може да намали риска от загуба на зрение

Мелатонин е популярна добавка за подпомагане на спокойния и дълбок сън при хора, които по една или друга причина не могат да спят пълноценно.

Сега изненадващо се оказва, че мелатонин има и друго ценно свойство. Веществото може да се използва и като лекарство срещу увреждане на зрението. Такива поне са изводите от ново проучване.

Мелатонин срещу макулна дегенерация – нови данни

В него се включили над 120 000 души на възраст 50 или повече години. При всички тях няма предистория на свързана с възрастта дегенерация на макулата. Макулната дегенерация е причина номер 1 за тежка загуба на зрение при възрастни над 50 г. Данните от САЩ например сочат, че са засегнати около 10% от всички американци. Проучването показва, че хората, които приемали добавки с мелатонин, са по-малко склонни да получат това състояние. Изводите са публикувани в JAMA Офталмология.

Има два вида макулна дегенерация. Суха макулна дегенерация, която е най-честата. Може да се случи, когато жълтите отлагания (наречени друзен) се появяват върху вашата макула или централната област на ретината. Ако растат или се размножават, зрението може да се влоши. 

Влажната макулна дегенерация е по-рядко срещаната форма на заболяването

в късните стадии. Тя има потенциала да причини загуба на зрението по-бързо. Нестабилните кръвоносни съдове под вашата макула могат да изпускат кръв и друга течност, което  също пречи на зрението. Пропускащите кръвоносни съдове също могат да причинят белези вътре в окото, което е свързано с трайно увреждане на зрението.

Проучването също така разглежда повече от 65 000 пациенти със суха макулна дегенерация. При тях се установило, че употребата на мелатонин е свързана с по-малък шанс състоянието да прогресира до влажна макулна дегенерация. Този ефект може да произтича от противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на мелатонина, които потенциално биха могли да спрат процеси в посока увреждане на зрителните функции. Това заяви Риши П. Сингх, доктор по медицина, офталмолог в Кливландската клиника Флорида.

Високо кръвно и пушене като рискови фактори за макулна дегенерация

Все пак експертите подчертават, че констатациите за мелатонин и макулна дегенерация трябва да се разглеждат като възможна връзка, но трябва да се имат предвид и други фактори. Например, пушене на цигари и високо кръвно налягане. И двете неща повишават риска от AMD.

Планират се нови проучвания, които да отчитат и тези два важни фактора – пушене и хипертония. Те се срещат доста често в общото население и са свързани със съвременния начин на живот.

Източник: News-air.com

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -