петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ Италия отгледаха бъбрек в епруветка

В Италия отгледаха бъбрек в епруветка

Италиански учени постигнаха голям пробив в областта на трансплантологията – отгледаха лабораторно тъкан от бъбрек и я присадиха. Тя заработила в организма и дава надежда, че скоро ще може да се открие начин за отглеждане на органи по изкуствен начин. Това ще спаси хиляди човешки животи в Европа. Само в България чакащите за трансплантация на бъбрек са близо 900 по данни на агенцията за трансплантации.

Засега експериментът е успял само при опитни животни, но учените от института по фармакология „Марио Негри“ вярват, че могат да постигнат същия ефект и при хора, пише „Вести.ру“. Бърбечната тъкан била получена от стволови клетки на мишки. Първо били получени органели, състоящи се от нефрони, които са ключови елементи от бъбреците.

След това органелите били поставени в разтвор с ендотелен фактор за растеж на съдовете. Това позволило да се отгледат и кръвоносни съдове. След този етап присадили получената тъкан на опитните животни и им въвели още растежен фактор. В крайна сметка се получили части от бъбрека, където нефроните контактували с кръвта за нейното очистване.

Ефективността на новите нефрони била проверена чрез вкарване в организма на животните на маркирани албуминови белтъци. Изкуствено отгледаните бъбреци филтрирали кръвта като истинските. Получила се пълноценна тъкан от отделни клетки. В момента учените работят върху свързването на бъбречните канали с пикочния мехур. Те планират да отгледат и черен дроб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -