сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУред като шлем открива бързо инсулт

Уред като шлем открива бързо инсулт

Може ли да се открие инсулт без стандартното изследване със скенер? Утвърдителен отговор дават шведски учени. Те са изобретили уред, подобен на шлем, който може да идентифицира дали човек има мозъчен удар с помощта на електроди, пише сп. „Тайм“.

Устройството може да определи и какъв вид е мозъчният удар, което печели време за диагностиката и по-бързия старт на лечението. Каската е снабдена с електроди, които изпращат микровълни към мозъка. По този начин се установява дали има кървене или тромб, който е запушил кръвоносен съд и се е стигнало до инсулт. Първоначалните тестове са проведени при 45 души и сочат, че методът за диагностика е успешен.

Откривателите планират да разширят достъпа до устройството, като евентуално внедрят технологията и във възглавници. В момента наличието на инсулт и от какъв тип е – исхемичен или хеморагичен, се доказва с компютърен томограф (скенер). Тази техника обаче е скъпа, не всяка болница разполага с нея и най-често отнема доста време, докато пациентът мине на скенер. При мозъчен удар обаче времето е от съществено значение – колкото по-рано започне терапията, толкова по-малко клетки губи мозъкът. Златният период е, ако лечението започне до Фия час от началото на инсулта. Новият метод може да преодолее закъсненията, които са масови, но трябва да бъде проучван още. Някои специалисти са на мнение, че устройството няма да може да замести изцяло сегашната стандартна диагностика.

Източник: Time

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -