четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчестеният пулс е риск за ранна смърт дори при тренирани

Учестеният пулс е риск за ранна смърт дори при тренирани

Учестеният пулс при покой утроява риска от преждевременна смърт, дори при здрави и добре тренирани мъже, установи датско проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Ако след 5 минути почивка бъде измерен сърдечен ритъм между 51 и 80 удара в минута, има основания за тревога, уверяват специалистите. Тогава се наблюдава между 40% и 50% по-голям риск от ранна смърт, в сравнение с тези хора, които са под този
праг.

А при пулс между 81 и 90 удара в минута опасността се утроява. Датските учени проследили здравния статус на 3000 души на средна възраст в продължение на 16 години. В хода на проучването се установило, че всеки 22 допълнителни удара на сърцето в състояние на покой увеличават риска от инфаркт с 16%. Учестеният пулс не бил признак на слаба физическа подготовка. Той се срещал също при добре тренираните мъже и се проявявал като самостоятелен рисков фактор.

Д-р Валъри Гладуел от университета в Есекс коментира, че хора с пулс над 90 удара в минута в покой са изложени на голяма опасност. Това според нея може би се дължи на разстроен баланс в нервната им система. Проф. Патрик Улф от лондонския „Юнивърсити колидж“ пък коментира, че учените все още не могат да обяснят на какво точно се дължи това учестяване. Но според него има три прости правила, които могат да удължат живота ни – да поддържаме физическата си активност, да се храним здравословно и да не пушим.

Свързани теми:  9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

7 суперхрани за хората над 40 г.

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -