Реклама
Начало Новини Учени откриха как да се справят с устойчиви на антибиотици бактерии

Учени откриха как да се справят с устойчиви на антибиотици бактерии

0
лаборатория изследвания
Реклама

Способността на бактериите да образуват устойчиви биофилм значително усложнява работата на лекарите. Заради тази тяхна особеност се развиват две трети от всички случаи на инфекции при хората, съобщава Medical News Today. Ако пък бактериите са си изработили защита срещу антибиотиците, ситуацията става направо плачевна.

Затова сега откритие на Университета на Британска Колумбия буди големи надежди. Учените откриха молекула (пептид 1018), която унищожава биофилма с различни бактерии, включително и на устойчивите към антибиотици.

Биофилмите са структурирани общности от бактерии, които се образуват върху човешките тъкани или върху различни повърхности, например по медицинските инструменти. Те причиняват инфекция в 65% от случаите.

Реклама

Пептидът 1018 се състои от 12 аминокиселини, които успяват да унищожат биофилма и да се спре процеса на размножаване на бактериите. Микроорганизмите обикновено се разделят на грам-положителни и грам-отрицателни в зависимост от структурата на клетъчните стени. Проучванията показват, че пептид 1018 унищожени и двата вида. Не успели да му устоят дори резистентният на лекарства златист стафилокок, ешерихия коли и псеудомонас аеругиноза (Pseudomonas Aeruginosa).

Учените смятат, че пептидът е в състояние да замени антибиотиците, които бързо губят своята ефективност. Все още обаче е рано да се говори за създаването на специфични лекарства на базата на пептида.

Източник: Medical News Today

Реклама

Exit mobile version