Реклама
Начало Заболявания и лечение Похвати от йога за справяне със запушения нос

Похвати от йога за справяне със запушения нос

0
Реклама

Със затоплянето се увеличава и вероятността за контакт с растителни алергени, които предизвикват парене и сърбеж в очите, обилни хреми, често кихане, кашлица и отоци на лигавиците. Вече има пациенти със симптоми на сенна хрема, разказва педиатърът и пулмолог д-р Антоанина Вичева от Медицински център „Кристал“.

Много често засегнатите са деца и това налага да бъдем по-внимателни и щадящи в терапията, да помислим за неутрализирането и на други фактори, които могат да създадат добър терен за изявата на алергиите, обяснява лекарката.

По-широк поглед и повече възможности за ефективно лечение дават древната медицинска наука аюрведа, Шуслеровата терапия, както и различни пози и практики от йога, които имат силно оздравителен ефект особено върху работата на белия дроб. Всъщност единственият орган, чийто функции можем да повлияем съзнателно, е именно белият дроб. Ето защо при хора с алергии задължително включвам различни дихателни практики от йога. Добре регулират функциите на дихателния орган бастрика (бързо дишане с корема със силово издишване), както и алтернативното дишане (дълбоко дишане 5 пъти през едната после през другата ноздра). Тези дихателни техники помагат за отстраняване на секрети, храчки, заболявания на носа и се препоръчват и при астматици, пояснява д-р Вичева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли
Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха 
Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система
Осем неща, които пролетта прави с организма
Реклама

Важно е, разбира се, доколкото е възможно и алергените да бъдат отстранени. Освен растителните полени много често прахът в плюшените играчки, храната на рибките, мухълът (плесените) също могат да предизвикат сериозни алергични прояви. Механичното им почистване от носната преграда, където често се задържат, се прави много лесно и успешно с друга очистваща практика от йога. Това е Жала Нети, посочва д-р Вичева. За целта се използва специално керамично чайниче, в което се слага леко солен разтвор (подобен на физиологичния) или се прави такъв с вода и морска сол, като последователно течността се изсипва в едната и другата ноздра, като изтича от свободната. Главата се държи под 90 градуса и се диша през устата. После носът се издухва добре. Тази процедура е подходяща за по-големите деца и възрастни. Горещо препоръчвам да се прави сутрин и вечер, защото освен почистващия ефект повлиява добре и трофиката на лигавиците, облекчава запушвания и отоци на носа, изчиства секретите. Реално само по този физиологичен начин можем да достигнем и до малките отвори на синусите, които също се засягат при алергичните хреми.

СПОРЕД АЮРВЕДА ИМА ТРИ ТИПА ХОРА

При алергичните състояния е от значение и как се храни пациентът. В препоръките много помага аюрведа, пояснява специалистът. Според древната индийска наука хората се разделят на три конституции спрямо тяхната физика, мисловни нагласи и навици. Всеки един от нас е изграден от тези три типа, като обикновено един от тях преобладава и съответно определя разликите в психиката и емоциите при различните хора.

Вата тип са с фина костна структура, при тях преобладава въздуха; пъргави са и живи, имат по-суха кожа и проблеми със ставите. Те са склонни към атопични дерматити, астма и като цяло са алергичен тип. Зиморничави са. Добре е да приемат много топли течности и витамини от група В, да използват често зехтин, сусамово олио, да правят инхалации с физиологичен разтвор заради сухите лигавици. Да омазняват кожата с розово масло и от пшеничен зародиш, с чай от босилек с канела. При алергични прояви им помагат много Шуслерови соли №8 натриев хлорид, №2 калциев фосфат и №7 магнезиев фосфат, защото те са склонни към спазми. При атопични дерматити им е необходима и сол №6 калиев сулфат. Трябва да се хранят в спокойна атмосфера и бавно. Обичат мазни и кисели храни. Идеални за тях са авокадо, сусамови продукти, тахан и зехтин.

Пита тип са с умерено изразена костна структура, бърз ум, рационално мислене, често страдат от кожни инфекции със зачервявания. Те са топли натури. Като цяло не развиват алергии често, при тях проблемно време е лятото. Тогава често изгарят на слънце. Добре е да охлаждат тялото и емоциите си, да правят хладни душове, да се хранят със студени храни. За тях подходящи са слънчогледовото олио, кокосовото масло, розовото масло с жасмин и чай от лимонова трева. Трябва им прохладна обстановка и Шуслерови соли №10, №2, №3, №7 при възпалителни и алергични заболявания.

Кафа тип са със изразена и тежка костна структура, стабилни, бавни, трудно променят себе си и нагласите си. Хранят се нередовно, имат нарушена функция на червата, склонни са да развиват както алергични хранителни заболявания, така и алергични ринити. Образуват повече слуз в организма, характерни за тях са влажна кашлица, обилни хреми, оток на ставите и изливи. По-принцип влиянието на кафа се усилва през пролетта и затова при тях са чести сенните хреми. При кафа типа се стига до промяна на пропускливостта на клетъчните мембрани, тоест изливат се повече течности. Когато течностите не са на точните места, може да се стигне до запек, нарушено храносмилане. Затова за тях са важни очистващите практики, движение и подобряване на кръвообращението. Добре е да използват зехтин, бадемово олио с витамин А, екстракт от роза, жожоба. Задължителни за тях са соли №9 и №10, които алкализират и чистят от токсини и към тях №2 и №8 с противоалергично действие. Подходящите храни са червени плодове и зеленчуци, както и пикантните и люти храни.

Склонните към алергии от всеки от тези три типа е добре да намалят консумацията на животински белтъци особено млечни продукти и свинско месо, съветва д-р Вичева. Самонаблюдението също е ключов момент в терапията. Естествено, ако един пациент се обрива от ягоди или изпитва тежест в стомаха, получава запек след определена храна, трябва да не я консумира. Обща е препоръката към всички, които страдат от алергии. Да избягват всякакви слузообразуващи храни като бяла захар, бяло брашно, сол, млечни продукти. Изберете повече плодове и зеленчуци и химайласка сол. За профилактика и за лечение на сенна хрема или алергия към домашен прах и косми на животни е ефективна комбинацията от соли №2, №8, №10 и Ринитал. По 3 таблетки преди сезона с пика на оплакванията и по 5 таблетки от всички препарати, когато има остри симптоми.

Чудесно би било, ако терапевтичната схема върви в следната посока – подходящи лекарства за всеки тип, прочистване, асани, дихателни практики, пояснява д-р вичева. Много добре се отразяват например две асани от Йога- Тадасана и Кати чакрасана. За първата се застава в изправено положение с леко раздалечени крака. Повдигат се ръцете над главата с длани насочени нагоре и сключени пръсти. Насочва се погледа към ръцете. Повдигат се петите и сякаш някой тегли нагоре. Изпъва се напълно тялото. Бавно се връщат петите на пода.
Дишане – вдишва се, докато тялото се изпъне и се повдигнат петите. Издишва се, докато се поставят петите на пода. Повтаря се до десет пъти.

При Кати чакрасана се застава изправен с раздалечени крака. Сключват се пръстите на ръцете пред корема. Повдигат се ръцете над главата, завъртат се китките, обръщайки дланите нагоре. Навеждаме се напред, за да се оформи прав ъгъл между краката и гърба. Ръцете и гърба са изправени. Бавно се върти тялото до крайно дясно, след това до крайно ляво положение и след това се връща пак на дясно. След петото движение на дясно, центрираме тялото и се връщаме в изправената поза. Сваляме ръцете. Дишане – вдишва се, докато вдигаме ръцете, обръщайки се на дясно и докато се връщаме в изправеното положение. Издишваме, докато навеждаме тялото, обръщайки се на ляво и при свалянето на ръцете, обяснява д-р Вичева.

Реклама

Exit mobile version