Реклама
Начало Новини Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата

Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата

0
мамография рак на гърдата
Реклама

Борбата с особено агресивния рак на гърдата скоро ще може да се води по нов начин, предаде Zee News. Става дума за HER2-позитивните тумори. Той се диагностицира при всяка четвърта пациентка. При нея в раковите клетки се секретират големи количества от протеина HER2.

В момента този вид рак се лекува с Herceptin. Лекарството обаче губи своята сила след няколко години лечение, развива се резистентност. Прогнозата за такива пациенти е много по-песимистична , отколкото при други видове рак на гърдата. Сега обаче екипът, ръководен от проф. Николай Тонкс, смята, че е открил нов начин за справяне с проблема – като се потиска друг протеин (PTP1B), който също играе важна роля при HER2-позитивния вид рак. РТР1В играе допринася за развитието на тумори, при които се наблюдават отклонения в сигнална активност на HER2.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Таргетни терапи срещу рака на гърдата
Одобриха ново лекарство за НЕR2-положителен рак на гърдата 
Изследват туморни маркери с техника последно поколение 

Засега тестовете са проведени само при лабораторни животни. При такива с рак на гърдата е приложена молекула, която потиска отделянето на протеина PTP1B. Тя се нарича MSI – 1436, известна е също като. Лекарството може да намали сигналната активност на протеина HER2. Това означава, че е налице алтернативен метод за лечение на този рак на гърдата. Все още обаче не е ясно кога ще започнат клинични изпитвания върху хора.

Реклама

Източник: Zee News

Реклама

Exit mobile version