петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниС нов софтуер от Германия оперират черния дроб като на кино

С нов софтуер от Германия оперират черния дроб като на кино

Преди сложна чернодробна операция хирурзите трябваше да запаметяват снимките на черния дроб и да си припомнят всеки път откъде точно минават кръвоносните съдове в този орган, за да се ориентират най-бързо как да си пробият път към евентуален тумор. Нова апликация за таблет, разработена от научния институт „Фрауенхофер MEVISY“ в Бремен, в бъдеще ще подпомага подобни сложни операции. На 15 август системата бе пробвана за първи път по време на операция в Хамбург.

Хирургическият тим на клиниката „Бармбек“ отстрани тумор от черния дроб на пациент, наблюдавайки разрез на органа с помощта на апликацията. Интервенцията завърши успешно, пациентът се чувства добре, съобщиха лекарите. Отстраняването на тумор от черен дроб обикновено трае часове, тъй като това е един от най-трудните за опериране органи. Той е снабден с много кръвоносни съдове и за минута през тях минават литър и половина кръв. Ако хирургът, без да иска, среже на неподходящо място, съществува риск от огромна кръвозагуба. Освен това трябва да внимава да не изрязва твърде много от черния дроб, за да може той да остане в обем, достатъчен за поддържане на живота. Останалата чернодробна тъкан трябва също така да е добре кръвоснабдена. Затова е от изключителна важност да се знае къде точно преминават кръвоносните съдове на пациента.

Новосъздаденият таблет показва в детайли всички кръвоносни съдове и кой е най-подходящият път да се стигне до тумора. Той се базира на технология, създадена от същия институт и приложена вече на над 6000 пациенти в цял свят. Става дума за триизмерни снимки на черния дроб. Апликацията използва тези снимки, но е по-съвършена и заради възможността да начертае най-безопасния път до тумора. Така хирурзите могат да планират операцията с абсолютна точност. Досега интервенциите преминаваха или с помощта на рентгеновите снимки, върху които обаче хирурзите почти нямаха време да хвърлят поглед, докато отстраняват болната тъкан, или по-опитните опериращи запаметяваха точно изображенията на органа и действаха по памет.

С таблета данните са пред очите на опериращите през цялото време. Единственото предизвикателство пред тях при този метод е, че картината е много детайлна и те трябва да я намаляват до удобния размер, без обаче да губят важни детайли. С новата система е възможно досега практически невъзможното – черният дроб се заснема по време на операцията, а отгоре, върху реалния филм, се наслагва снимката на кръвоносните съдове и тумора. Така пред очите на хирурга изплува цялата картина на органа – с кръвоносни съдове и злокачествени образувания. Това улеснява операцията и хирургът знае дали тя протича, както е планирано. „Методът е много обещаващ. Той може да се прилага и при други операции, които са толкова сложни. Примерно на жлези“, пояснява шефът на клиниката професор Карл Олдхафер.

Апликацията е разработена от германеца Александер Кьон съвместно с лекари от университетската клиника в Йокохама. Японските хирурзи бяха въодушевени от новите възможности, които им предоставя тази система, казва Кьон. Те се надяват, че чрез нея усложненията ще намалеят, а пациентите ще могат да бъдат изписвани по-бързо.

Тя предоставя възможности, които са от изключителна полза и за други операции. Например чрез докосване на тъчскрийна хирургът може да измери колко точно да бъде изрязано от тъкан или кръвоносен съд. Така може да прецени дали оставащите кръвоносни съдове са достатъчни и може да ги зашие, или е нужно да ги свърже със съседни. След като хирургът е отстранил кръвоносен съд, може да го изтрие и от екрана на таблета. Така вижда какво остава под този съд. Ако се установи, че туморът, който трябва да бъде отстранен, е по-голям от очакваното, досега хирурзите променяха решенията си спонтанно. Апликацията ги подкрепя и в такива случаи. С нея те могат да изчислят дали оставащите кръвоносни съдове са достатъчни да оросяват черния дроб и дали спасената тъкан е достатъчна, за да оцелее пациентът.

Институтът в Бремен работи от години върху възможността хирурзи да виждат всички детайли в орган, който оперират. Засега се използва таблет, тъй като е бил най-подходящ от съществуващите уреди за прилагането на този метод. Институтът разработва обаче и нещо като навигационна система, подобна на тази в автомобила, която да напътства хирурзите в бъдеще, без те да се разсейват от погледи встрани. А крайната идея е
уред, който да прожектира цялата информация върху операционния чаршаф и хирургът да може да я командва само с помощта на жестове. Всъщност тази апликация може да се използва в бъдеще не само в операционната зала. Основната цел е тя да обяснява света около нас с картинна информация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -