Реклама
Начало Новини Проф. Петров: Животът на хиляди сърдечноболни може да бъде спасен с модерни...

Проф. Петров: Животът на хиляди сърдечноболни може да бъде спасен с модерни импланти

0
проф. Иво Петров кардиолог
Реклама

Хиляди пациенти биха получили шанс за излекуване и допълнителни години живот, ако здравната каса започне да заплаща и у нас различните видове съвременни импланти. Става дума животоспасяващи терапии за сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), които се прилагат за превенция на внезапна сърдечна смърт, ендоваскуларно лечение на аортна аневризма, дисекация и руптура, както и катетърна аблация на предсърдно мъждене. За това призоваха двама изтъкнати кардиолози – проф. Иво Петров и доц. Васил Велчев. 

У нас е много лесно пациентът да стигне до болница, но в повечето не се прилагат модерни и високо ефективни методи на лечение. Затова въпреки рекордния за Европа брой хоспитализации на глава от населението, смъртността от сърдечносъдови болести у нас остава също така много висока. 

За някои от устройствата НЗОК плаща на 100%, но пък има годишни лимити за броя на пациентите (като методът TAVI, където годишно са предвидени средства за 250 души, а нуждаещите са между 2 и 6 хиляди души). За други се налага доплащане, което варира от 1000 до около 7000 лв. 

Реклама

Не става дума за “отпускане” на някаква пари, защото има проучвания, които доказват, че само след една година ефективността на новите терапевтични методи започват да спестяват пари на здравната система. На пациентите, получили модерни импланти, не се налага да лежат многократно в болница, както преди. За лечението им се харчат по-малко публични средства. 

Какви са новите импланти, устройства?

Това са различни ендоваскуларни импланти, които се поставят с помощта на иновативни техники. В някои случаи са животоспасяващи, а в други подобряват преживяемостта. В източноевропейските страни, в Гърция са много по-напред от нас, посочва проф. Петров. Става дума за аневризма на аортата, за TAVI – перкутанно имплантиране на аортна клапа. Когато пациентът започне да страда от симптомите, свързани с аортна стеноза, двугодишната смъртност рязко се покачва, ако не се приложи модерно лечение. Подобна е ситуацията при аневризма на аортата. 

Дружество на кардиолозите в България е приело стратегия за Национална програма за ефективно лечение при сърдечносъдови заболявания. Тя може да свали смъртността с 20% за 5 г. За да се реализира тя в клиничната практика, е необходима подкрепа от държавата и инистуциите.  

За какво плаща НЗОК в момента?

В НЗОК има механизъм за включване на нови методики в практиката, който се основава на препоръки от европейски клинични ръководства, както и на фармакоикономически обективен анализ. По методиката за иновативно лечение на митрална клапа може да се лекуват до 10 пациента за 1 г. в цялата страна. В няколко болници вече има подготвени 15 пациенти.

Какво представлява методиката при митралната клапа? 

Тя е минимално-инвазивна (ендоваскуларна) манипулация през достъп от бедрената вена. С катетър се достига до митралната клапа, където се слага миниатюрно устройство, подобно на кламер. То защипва двете платна на клапата и не им позволяват да се разминават и клапата да пропуска. 

Друга значима методика, която може да се въведе у нас по искане на кардиохирурзите, се нарича “слонски хобот”. Използва се като терапия при дисекация на аортата, когато разкъсването е по целия ход на аортата. Има възможност в началото, където започва разкъсването, да се постави имплант, който визуално прилича на “слонски хобот”. Той уплътнява стената на съда и насочва правилно кръвотока. Тази методика засега не се заплаща от НЗОК. Има и много други примери. 

Парадоксалното е, че много българи подават молби в здравната каса да получат такова лечение в чужбина, при положение, че то може да се прави и у нас, ако се покриват разходите за консуматива.

Как да кажеш на пациента: Плати, за да живееш?

За другите методи, където се доплаща, кардиолозите са изправени пред трудната задача да съобщят на близките на пациента, че лечение има, но струва хиляди левове. Особено тежко е, когато човекът е с риск за живота. Няма по-труден разговор от този, добавя проф. Петров. Повечето хора са възрастни и нямат големи финансови възможности. 

Въпреки това лекарят е длъжен да им каже за тази опция, защото така е по европейските стандарти. Ако не се даде тази опция, човекът се обрича на смърт.

„Виждали сме по телевизията футболист с имплантирано устройство поради установено сърдечно заболяване. Сърцето му излиза от ритъм и той пада на терена, но устройството подава разряд, който го връща в нормален ритъм. Става и продължава да играе“, разказва доц. Велчев. 

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version