Реклама
Начало Новини Уникална операция спаси мъж с дисекация на аортата – сложиха му два...

Уникална операция спаси мъж с дисекация на аортата – сложиха му два застъпващи се стента

0
Реклама

Екипът на доц. Иво Петров от Сърдечно-съдов център в Аджибадем Сити Клиник спаси пациент от Плевен със спешно и тежко състояние – дисекация на аортата. С помощта на ендоваскуларните методи са му поставени два застъпващи се стента, което се прави за първи път у нас. Това съобщават от лечебното заведение в София. Мъжът е само на 48 г. При дисекация на аортата има разкъсване на най-вътрешния слой на този важен кръвоносен съд. В случая то било цели 30 сантиметра.

Дори най-малкото забавяне при поставяне на диагнозата и пристъпване към лечебната процедура може да коства живота на пациента, уточни доц. Петров. Пациентът от Плевен е докаран по спешност. Веднага е вкаран в операционната, където екипът на доц. Иво Петров извършва двучасова животоспасяваща интервенция.

В операцията участва и д-р Зоран Станков. Двамата поставят два последователни стента. С тяхна помощ се затваря разслояването на съда по цялата му дължина. По думите на доц. Петров такава интервенция при толкова тежка дисекация, свързана с места на аортата, които отговарят за кръвоснабдяването на мозъка, се извършва у нас за първи път.

Реклама

За живота на мъжа е имало реална опасност. Сърдечно-съдовите специалисти в Плевен поставят диагнозата правилно, но решават да го изпратят в София, където да се проведе ендоваскуларно лечение вместо отворена операция. Ето какво разказва още доц Петров: „Пациентът беше в критично състояние. Съществуваше опасност от голяма кръвозагуба от основния съд. Другият риск бе свързан със запушването в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака.“

Пациентът нямало да издържи отворена операция, затова избират авангарден подход

д-р Зоран Станков и доц. Иво Петров
Доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков със спасения пациент от Плевен

Класическа кардиохирургия с отворена операция се прилага обичайно в такива случаи. Състоянието на болния обаче било доста тежко и не позволявало отворен достъп. Затова екипът от инвазивни кардиолози в Аджибадем Сити Клиник се насочват към по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура. При нея се застъпват две вътресъдови протези. По този начин се овладява риска от животозастрашаващ кръвоизлив. Изградено е ново вътрешно покритие на артерията. Едновременно с това е отпушен съдът, който създава рискове за ампутация на десния крак.

Спасените в това състояние са единици

„Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, споделя доц. Петров.

Ендоваскуларната процедура е извършена успешно. Пациентът се възстановява без усложнения. Спасен е и десният му крак. Кръвоснабдяването там се възстановило, след като илиачната артерия била отпушена. Мъжът е изписан в добро състояние. Състоянието му ще се проследява от кардиолозите в Плевен.

Реклама

Exit mobile version