сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПри тежък псориазис има риск от неконтролируема хипертония

При тежък псориазис има риск от неконтролируема хипертония

Пациенти с умерена до тежка форма на псориазис са изложени на по-голям риск от неконтролирана хипертония, предупреждава Medical News Today. Псориазисът е възпалително заболяване на кожата. Сърдечно-съдови рискови фактори като метаболитен синдром, високо кръвно налягане, затлъстяване и други се срещат по-често при хора с псориазис в сравнение с хора без това заболяване.

Това дава основания тежките случаи на псориазис да се свързват с инсулт, инфаркт и смърт от сърдечно-съдови заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Инфекция с разпространена бактерия в основата на псориазиса
Псориазис при децата възниква и след ангина 
Инфекции, хормони и татуировки отключват псориазиса 

Специалисти от Училището по медицина Перелман се опитали да разберат дали тежестта на псориазиса върху влияе върху стойностите на кръвното при хора, които страдат едновременно от кожни заболявания и хипертония. Наблюдавани били 1322 пациенти с двете болести, както и 11 977 души, които имали само хипертония. Колкото по-тежък бил псориазисът, толкова по-голяма била вероятността човекът вече да има неконтролирана хипертония (систолично кръвно налягане равно или по-високо от 140 мм, диастолично – 90 мм и нагоре).

Рискови са онези пациенти, при които са засегнати повече от 3% от кожата. Експертите отбелязват, че хората с и без псориазис еднакво често се лекуват за хипертония. Вероятността от назначаване на терапия не зависи от тежестта на псориазиса. Въпреки това те призовават кардиолозите да се отнасят с повишено внимание към пациенти, които имат и кожното заболяване.

Източник: Medical News Today

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -