четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПравят хапчета за удължаване на живота

Правят хапчета за удължаване на живота

Много скоро на пазара може да се появят хапчета, които действат като еликсир на младостта, съобщават експерти от Изследователския институт „Скрипс“. Те открили нов клас лекарства, които значително забавят процеса на стареене, наричат ги „сенолитици“, пише британският в. „Телеграф“. Тези медикаменти подобряват функцията на сърцето и увеличават продължителността на живота.
Сенолитиците имат уникалната способност да се борят с възрастовите заболявания. Разработените в лабораториите на учените молекули на тези съединения вече доказват, че могат да предотвратят, потиснат и дори напълно да излекуват различни хронични заболявания. Експертите открили тези лекарства, след като целенасочено изучавали стареенето на клетките, които спирали да се делят. Именно тези клетки стоят зад процеса на стареене.

С опити при мишки учените успели да увеличат продължителността на „здравия период“ за сметка на унищожаването на стареещите клетки. При провеждането на експеримента учените се сблъскали с друг проблем: как да се разделят остарелите клетки от здравите. Оказало се, че както раковите клетки, така и остарелите, активно отделят вещества, които им помагат да отложат програмираната клетъчна смърт. Медиците приложили две противоракови лекарства – дазатиниб и кверцетин (действа като антихистамин и противовъзпалително средство).

Тази комбинация успяла да изолира остарелите клетки, оставяйки нормалните незасегнати. В резултат се подобрила работата на сърдечно-съдовата система, подобрила се издръжливостта, остеопорозата намаляла, а продължителността на живота се увеличила. Понякога било достатъчно да се даде единична доза от комбинацията на двете лекарства. При старите мишки например работата на сърцето и кръвоносните съдове се подобрила само за пет дни. Ефект продължил и след това поне 7 месеца.

Източник: telegraph.co.uk

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -