четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОтровата на кралската кобра може да лекува рак

Отровата на кралската кобра може да лекува рак

Отровата на кралската кобра може би крие ключа за лечението на рака. Това твърдят испански учени, които са публикували наблюденията си в специализираното медицинско издание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Експертите са убедени, че откритието им ще помогне, ако не за лечението, то поне за облекчаването на заболяването. Учените изследвали генома на влечугото, за да изучат по-ясно начините за използване на токсините, с които да се контролират свръхактивните рецептори, често срещани при онкологичните заболявания.

Благодарение на еволюцията отровните змии са развили жлези, които превръщат някои гени в токсини, които след това се превръщат в отрова. Разбирането на механизма, чрез който даден протеин се трансформира в токсин, може да помогне в бъдеще да видоизменим процеса и токсините да лекуват, а не да убиват“, обяснява Хуан Хосе Калвете, член на Националния съвет за научни изследвания на Испания.

Отровата на кралската кобра и други опасни змии съдържа протеини като дезинтегрините, които действат като инхибитори, спиращи разпространението на раковите клетки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -