Реклама
Начало Новини Над 200 вируса на настинката ни атакуват от есента

Над 200 вируса на настинката ни атакуват от есента

0
Реклама

От есента очакваме да ни атакуват над 200 вида вируси на настинката. Това съобщи пред журналисти проф. Диана Попова, отоларинголог от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това, което хората наричат простуда, всъщност е вирусно заболяване, посочи още тя. Срещата с вирусите е неизбежна. Може обаче да се погрижим да не развиваме изявено заболяване и да се предпазим от усложнения. Важно е да вземем мерки и заради близките хора – така ще ги предпазим от заразяване.

Нормално е да караме 2 до 5 настинки годишно

проф. Диана Попова„Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни, въздуха, който вдишваме. Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло”, обясни проф. Попова.

Вижте още: Каква е разликата между настинка и грип

Реклама

Когато тялото ни се преохлади – заради дъждове, студен вятър, балансът в организма се нарушава и вирусите надделяват, макар и временно. В студа хората прекарват повече време в затворени помещения, но там обменяме по-лесно вируси помежду си и заразата плъзва мигновено. Познавам някои хора, които от страх от настинка дори не проветряват стаите си. Това обаче ни прави още по-уязвими за вирусите на настинката.

Дори лека простуда трябва да се лекува, иначе идват бактериите

Ако не се лекува навреме, простудата може да даде усложнения – да засегне синусите и ушите, като причини възпаления там. Основната функция на носа е дихателната – снабдява белия дроб и организма с кислород. Освен това има защитна функция – затопля, овлажнява въздуха, който вдишваме. Носът е входната врата за повечето вируси, които се предават по въздушно-капков път.

Когато вирусите попадат в носната кухина, те започват да се размножават масово там. Организмът започва да се бори с тази инвазия. Симптомите, които ние свързваме с настинката, всъщност са реакция на имунната система. Те са по-остри при малките деца с незряла имунна система, а при възрастните може да са много леки.

Въпреки това леките вирусни инфекции – настинки, не бива да се подценяват. Понякога те отслабват имунната система и отварят пътя за гъбички и бактерии. Най-тежката вирусна инфекция на дихателните пътища е грипът. Той засяга около 10% от хората, основно през студените месеци. Грипът е много по-различен от настинката, засяга много по-сериозно организма на клетъчно ниво. По-агресивен е и изисква по-мощна реакция на имунната система. По-често води до пневмонии, отити и други усложнения.

Комбинирани препарати действат наведнъж срещу няколко симптома

Любимите лекарства на българите при настинка и грип са прахчетата, които стават на топла напитка. Те са подходящи за облекчаване на симптомите, посочи председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. При простуда и грип наистина е добре да приемаме комбинирани продукти.

„Острите респираторни инфекции и продстудните заболявания нямат само един симптом. Те се характеризират с множество симптоми, които нарушават качеството на живот на болния. При динамичния си начин на живот не е удобно съвременният човек да носи у себе си по няколко флакона с медикаменти и сиропи за отделните симптоми.

Комбинираните продукти за простуда и грип дават удобството с една доза пациентът да приема няколко активни вещества, които да повлияват всичките му симптоми. От септември на българския пазар влизат за първи път популярните продукти с марката „Викс“. Това ще са два вида разтворими в топла вода прахчета – Викс Антигрип Комплекс и Викс Антигрип Макс. Ще има и спрей за нос – Викс Синекс с алое и евкалипт. Дистрибуцията е на компанията „Тева – Актавис“, съобщи управителят Николай Хаджидончев. Новите продукти могат да се използват от възрастни и деца над 12 г.

Проф. Момеков подчерта, че при Викс Антигрип Комплекс една от съставките е сравнително нова за нашите географски ширини. Това е гвайфенезин – средство, което облекчава кашлица и подпомага прочистването на дихателните пътища. Освен това продуктът съдържа деконгестант, който отбъбва лигавицата на носа. Продуктът съдържа и парацетамол в достатъчно количество, за да се справи с високата температура, без рисковете от опасно високите дози” разясни проф. Момеков.

Реклама

Exit mobile version