Реклама
Начало Любопитно 8 съвета как да изберем добър фитнес инструктор

8 съвета как да изберем добър фитнес инструктор

0
Станимир Михов
Реклама

Ако и вие сте решили да направите нещо за здравето и добрата си фигура, като се заемете с фитнес, ето няколко съвета как да изберете добър инструктор. Те са от Станимир Михов, който има блог за хранене и фитнес.

1: Добрият фитнес инструктор ще зададе въпроси. Те са за вашата история – здравни проблеми, тренировъчен опит, контузии, травми и др.

Факторите за постигане на фитнес резултати са комплексни. Това е и причината над 95% от тези, които са стартирали диета да се провалят.

Реклама

Не е възможно една диета да работи ефективно за всеки и поради тази причина е необходимо да се вземат предвид редица фактори, като възможностите на трениращия, предходни контузии или травми, опит с хранителни режими или диети и други индивидуални особености.

2: Проследява начина, по който се движите и прогресирате

Това е най-големият мотиватор за поддържане интереса на трениращия към тренировки, хранителен режим и по-стриктно спазване на насоките.

Постоянно се свързват с мен хора, които са закупили режим от друг фитнес инструктор и са получили хранителен режим или тренировъчна програма – без ясни насоки, без възможност за обратна връзка и без възможност за промяна в режимите.

Тук вината често не е само на персоналния инструктор. Необходимо е предварително да задавате въпроси и да изясните всеки детайл – какво включва и какво не включва предлаганата услуга. Така се появи идеята за този материал, след прочитането на който ще знаете точно какви въпроси да задавате и как да направите по-правилен избор.

3: Може да обясни всичко написано в изпратените програми.

Пояснява конкретните упражнения и защо са необходими. Казва на какво е базирана предоставената от тях информация и при нужда прави адекватна промяна при нужда.

За повечето клиенти не е достатъчно да получат насоки какво да спазват без да разбират нищо от цялостния процес. Желанието и концентрацията когато имаме ясна цел и знаем точно какво е нужно, за да се постигне тази цел е изключително силно оръжие.

Ако личният ви треньор не може да обясни на разбираем за вас език, защо е необходимо да не консумирате определени храни преди тренировка или да правите кардио на гладно, за да изгорите повече мазнини, това е сериозен минус.

4: Насърчава ви да прогресирате и да търсите нови предизвикателства, когато подобрявате уменията си.

Най-популярната услуга в интернет пространството е 90-дневна трансформация или комплексна програма за 90 дни. Проблемът при нея идва от това, че след като измине месец, положили сте усилия, постигнали сте резултати и сте подобрили лични умения и възможности.

В този случай, за да продължите да прогресирате и да работите възможно най-ефективно за постигане на целта си, често е необходима промяна в храненето и/или тренировките. Примери за такива промени са, замяна на лесни упражнения с по-трудни, добавяне на междинно хранене, за да се регулира тегло и др.

Ако постигате прогрес и променяте килограми и мерки, както и подобрявате физическите си възможности, а в същото време не се налагат никакви промени в храненето и тренировките, възпрепятствате прогреса си значително.

5: Отговорят на вашите въпроси по начин, който е разбираем за вас. Не хвърлят сложни изрази. Няма как човек да знае отговора на абсолютно всеки въпрос, дори да е в неговата област.

Но не е редно да се замаскира незнание с неясно дадена или още повече с грешна и подвеждаща информация. Много по-важно е инструкторът да може да направи проучване и да допринесе със стойност за прогреса ви, вместо за егото си.

В случай, че сте попадали многократно в тази ситуация – считайте го за още един сериозен минус.

6: Чувствате се по-добре, след като сте се работили с инструктор за известно време

В случая се има предвид справяне или подобряване на здравословен проблем, по-добър сън, по-добра стойка, повече енергия за ежедневни задачи, самочувствие, регулиране на апетит и др.

7: Изглеждате по-добре след като сте се работили с инструктор за известно време

В случая се има предвид по-малко подкожни мазнини, повече мускулна маса, по-стегнато и атлетично тяло, подобряване на двигателната култура и др.

8: Комбинация от някои качества 

Винаги е полезно, ако вземете предвид следните неща:

  • добре изглеждаща спортна физика;
  • различни сертификати свързани с дейността;
  • купи, медали и отличия зад гърба си;
  • не претендира, че знае повече от всички, но когато го попитат откликва;
  • видимо доволни и добре изглеждащи клиенти,
  • няма как да не се отчете като голям плюс, но със сигурност самостоятелно нито една точка не е достатъчна, за да се направи обективна преценка.

Списъкът по-горе не е напълно изчерпателен, но ако успеете да намерите отговор на голяма част от въпросите, ще сте направили по-добро проучване от над 95% от хората потърсили личен треньор.

Още полезни съвети за фитнес и хранене четете в блога на Станимир Михов.

Реклама

Exit mobile version