неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниМонтират в Пловдив уникални легла - пациенти с изгаряния все едно са...

Монтират в Пловдив уникални легла – пациенти с изгаряния все едно са във вода

Обновеното спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ ще бъде открито днес от министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. По-късно той ще даде старт и на работата на новата хибридна операционна зала в клиниката по съдова хирургия и ангиология и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. На церемонията водосвет ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение бяха направени в периода декември 2012 г. – април 2013 г. Общата стойност на обновяването е 1 980 254,17 лева, като основният дял от сумата бе осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение – 1 464 000 лева. Останалите 516 254,17 лева са средства на пловдивската Университетска болница. В рамките на 5 месеца в отделението цялостно бяха обновени помещенията на звената „Вътрешни болести“, „Хирургия“, „Ортопедия и травматология“, „Акушерство и гинекология“ и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория.

След ремонта коренно се променя организацията на приема на пациенти. Осигурява се разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Спешните ще преминават през обособен вход и ще чакат реда си в специална чакалня, където се намира и спешната регистратура. Там ще се преценява състоянието им, преди пациентите да бъдат насочени към подходящия кабинет. Долекарската преценка за състоянието ще се извършва от триажна сестра от регистратурата. В зависимост от състоянието на пациента, тя ще му даде талон с определен цвят и пореден номер, отговарящ на дадено звено от СПО. Номерът е съобразен с нивото на спешност на пациента и определя поредността на прегледа.

Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г. Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология, обясняват от пловдивската Университетска болница. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“ в размер на 1,3 млн. лева. В тази сума са включени всички подготвителни и проекти дейности, доставки, монтажни работи, пускане в експлоатация на медицинската апаратура.

Ремонтните дейности на помещението включват изграждането на нова електрическа инсталация, климатизация и вентилация на помещението, както и адаптация на помещение – боядисване, вътрешни подобрения на залата и изграждане на лъчезащита. Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.

Това на свой ред позволява терапия с минимална травма и загуба на кръв в най-кратко време, с минимум възможности за нежелани ефекти и най-добри резултати, ранно възстановяване при максимално оптимизирани разходи за лечебния процес. Използват се на най-модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри. Има и модерна мултифункционална електромоторна оперативна маса и ангиографска система с таванно окачване. С прилагането на интердисциплинарен подход в хибридната операционна ще се извършват интервенции като балонна ангиопластика и полагане на стентове, ендоваскуларно лечение на вродени съдови малформации, имплантиране и контрол на защитни филтри при някои венозни заболявания на сърдечни стимулатори и устройства за съдов достъп, както и широка гама други дейности.

За лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния ще се използват двете нови флудни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Те са на стойност 195 980 лева, като 160 хил. от тях са целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от 35 980 лева е от собствени средства на лечебното заведение. Леглата са от висок клас, произведени от утвърдена в своята област японска компания. Те съдържат много фин силициев пясък, който се задвижва от турбина, и създава у пациента усещането, че лежи във вода. При спиране на движението на пясъка повърхността на леглото става твърда и може да се моделира според предстоящата манипулация – слагане на венозни източници, извършване на сърдечен масаж и т.н. Флуидните легла се ползват също при травматично болни и пациенти на клиниката по неврохирургия.  

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -