вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМенопаузата вреди на белия дроб колкото 20 цигари дневно

Менопаузата вреди на белия дроб колкото 20 цигари дневно

Менопаузата въздейства върху белите дробове по същия начин, както пушенето на 20 цигари на ден в продължение на 10 г. Това твърдят учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. Според тях хормоналните промени в организма на жената влошават способността на белите дробове да се разширяват и да извеждат въздуха. Това може да е обяснението, защо някои жени в менопауза страдат от недостиг на въздух и умора.

Норвежки учени изследвали капацитета на белия дроб при 1438 жени на възраст между 25 и 48 г. Те оценили колко въздух може да се издиша за една секунда. При всички участници менопаузата все още не била настъпила. От този момент нататък жените били последявани в продължение на 20 години. Те открили двата параметра за възможностите на белия дроб – да се разширява и да издишва въздуха, се влошава след настъпване на менопаузата. Изненадата била, че това се случвало много по-изразено, отколкото били очакванията. Деградацията на белия дроб била сравнима с тази, която причинява пушене на 20 цигари на ден в продължение на 10 г., заявяват експертите. Експертите заключават, че по-високата спад в първата е по-вероятно да предизвика ограничителни дихателни проблеми, включително и саркоидоза.

Качеството на дишането може да се влоши след менопаузата 

Друг показател – обем на издишания въздух за 1 секунда, се влошил колкото при изпушване на 20 цигари дневно в продължение на 2 г. Кай Трибнер от Университета в Берген, предупреждава: „Жените и лекарите им трябва да са наясно, че здравето на дихателните пътища може да се влоши значително при менопаузата.“

Това би могло да означава, че жената изпитва недостиг на въздух дори при ниска физическа активност. Влошаването на белодробната функция може да доведе до чувство на задух, намалена работоспособност и умора. Симптомите зависят от това, доколко е засегнат капацитета на белите дробове от хормоналните промени. При някои жени може да се стигне дори до дихателна недостатъчност.

Хормоналните промени се свързват с хронично възпаление

Продължителността на живота непрекъснато нараства. Ето защо значението на новото проучване е свързано с необходимостта от повишено внимание към здравето след климактериума. Очакванията са жените да живеят още дълги години след като останат без месечен цикъл.

В предишни проучвания хормоналните промени при менопауза са свързвани с възникването на хронично възпаление. Предполага се, че то води до влошаване на белодробната функция.

Хормоните са една от причините и за остеопорозата, която намалява височината на прешлените в гръдния кош. Това също ограничава количеството въздух, което човек може да вдиша. Все пак учените добавят, че са необходими повече изследвания за изясняване на връзката между хормоналното стареене и дишането.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -