петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМедикамент за хепатит С регистриран в ЕС

Медикамент за хепатит С регистриран в ЕС

Лекарството за хепатит С boceprevir получи разрешение за употреба в ЕС, съобщава немският сайт „Нетдоктор“. То е първият протеаза-блокер срещу вирусите на хепатит С (на снимката) от генотип 1. Регистрираните вече твърди капсули с 200 мг от активната съставка са за възрастни пациенти с хронични инфекции, които не са получавали терапия или пък не са реагирали на досегашните медикаменти. В Германия лекарството ще се появи всеки момент на пазара. За да се предотврати резистентността, протеаза-блокерът винаги се комбинира със стандартната терапия (пегинтерферон алфа плюс рибавирин).

Активната съставка boceprevir инхибира NS3 протеазата на вируса на хепатит С, генотип 1, и по този начин блокира размножаването му. Успехът на медикамента се доказва с две големи клинични проучвания от третата фаза, в които участват 1100 нелекувани, както и 400 пациенти, преминали вече успешно през терапия, обяснява проф. Кристоф Сарацин от Клиниката по вътрешна медицина във Франкфурт на Майн. В двете проучвания пациентите отначало били подложени на стандартната терапия с пегинтерферон алфа-2б плюс рибавирин, а след това 48 седмици получавали пласебо (хапче без никаква активна съставка с контролна цел) или капсули с boceprevir. След тройната терапия 68% от пациентите били излекувани. С досегашния терапевтичен подход лечението било успешно само при 40% нелекувани преди и при 21% от лекувани преди пациенти. В рамките на проучването е сформирана и трета група, където терапията била съкращавана, ако пациентът покаже по-бързо подобрение. С този подход лекарите успели да съкратят с до 20 седмици терапията при половината пациенти.

Най-често отбелязваните странични ефекти от новото лекарство са прилошаване, главоболие, анемия или смущения във вкусовите усещания. Анемията (спад на хемоглобина с над 3 mg/dl) обаче се оказала положителен признак, свързан с оздравяването. Процентът на оздравелите се оказа по-голям при пациентите с анемия, обяснява проф. Михаел Краус от областната клиника в Алтьотунг-Бургхаузен. Много важна била според него дисциплината при вземането на лекарството. Пациентите трябвало да пият наред със стандартната терапия три пъти дневно по 4 капсули boceprevir в комбинация с храна, съдържаща мазнини. В Германия заразените с хепатит С са 400-500 хиляди, а при 62% от тях причината е генотип 1, който по принцип е най-разпространен. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -