сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена с астма: Първо ме лекуваха за пневмония, не можех да кача...

Жена с астма: Първо ме лекуваха за пневмония, не можех да кача пет стъпала

Да се живее  с астма е ад, човек има усещането, че нещо го е стиснало за гърлото и не може да диша. Това сподели Мира Златарева, която от години се бори с коварното заболяване. След няколко пристъпа стигнала дотам, че да не може да изкачи и пет стъпала, тъй като лекарите първо я лекували за пневмония. Когато получила първите симптоми преди години, лекарите дълго време не можели да открият от какво е болна. „Нападна ме януарски вирус, една седмица бях с температура и кошмарна кашлица.

Постепенно се възстанових. Успокоих се, понеже по принцип не боледувам“, спомня си жената. Една лекарка й казала, че ще кашля три месеца, но после ще й мине. Кашлицата обаче не само не минавала, но към нея се добавило и усещането за задух. „Състоянието ми се влоши. Накрая не можех да се изкача и няколко стъпала, без да се задъхам“, казва Златарева. Заради кашлицата първо се насочила към пулмолози, понеже нямала представа каква е диагнозата.

Отива на консултация при белодробни специалисти, които предписват много силен антибиотик. Той обаче също не помага – дни по-късно тя няма сили да си събере багажа за постъпване в болница. Приемат я светкавично. След дълго лутане и различни изследвания лекарите поставят диагнозата астма. Подаряват й кортикостероиден инхалатор. Разликата беше огромна, на втория ден сякаш летях, спомня си Мира. След време получава нови пристъпи. Вероятно за болестта има и известна фамилна обремененост – братът на жената боледувал от астма като малък. Тогава тя отива при известния алерголог в Александровска болница проф. Тодор Попов в Александровска. Той прави нови изследвания, потвърждава, че болестта е астма.

Този път получава инхалатор безплатно по НЗОК. Започна обаче типичната нощна кашлица, не ми стигаше въздуха, получавах пристъпи, коментира Мира. След всеки пристъп тя не може да стане от леглото по три дни, не можела да ходи на работа, което й създавало допълнителни затруднения. Преди 2 г. обаче научава, че има нов препарат, който може да се комбинира с кортикостероидния инхалатор. Минава на него и оттогава не е боледувала от нищо, не е имала нито един пристъп и не се е чувствала зле или отпаднала. Препаратът се инжектира по специален алгоритъм. „При престоя ми в клиниката по алергология се запознах с друга пациентка, която години наред се е лекувала с кортикостероиди. От известно време също беше минала на новия медикамент и беше изключително благодарна и изпълнена с нови сили“, казва още Мира.

Тя е убедена, че личното отношение на лекарите е много важно, за да се улесни включването в позитивния лекарствен списък на нови медикаменти, които облекчават живота на болните. лекарство. Благодарна е на фирмата, която предоставя безплатно на пациентите с астма инхалатори. Хората получавали по НЗОК безплатно препарата, но по принцип за инхалатора трябвало да се плаща, а той струвал 100 лв. Освен това било премахнато и едно изискване – преди нови изследвания трябвало да се правят на 6 месеца, което излишно обременявало пациенти и лекари, сега вече не се налага.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -