четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоставят с дарение животоспасяващи лекарства на онкоболни

Доставят с дарение животоспасяващи лекарства на онкоболни

Дарение на фармацевтична фирма спасява живота на близо 20 жени с рак на гърдата, които останаха без терапия поради липса на пари в касата. Онколози им предписаха лекарство, което се дава когато другите вече спрат да действат. То обаче е регистрано у нас само за рак на бъбреците и панкреаса. За да бъде включено в списъка на медикаментите, за които касата плаща, трябва решение на Надзорния съвет. Той обаче отказа на фона на очертаващия се дефицит от 130 млн. лв. в края на 2013 г.

Фирмата производител „Новартис“ предложи, а касата прие да получи необходимото количество медикаменти за октомври и ноември 2013 г.като дарение – Аfinitor (Everolimus) tabl. 10 mgx 30. Все още няма яснота за размера на дарението, тъй като националният консултант по онкология проф. Галя Куртева все още не била изпратила точни данни колко са нуждаещите се пациенти към днешна дата. Очаква се медикаментът да бъде включен в Приложение 19 на Националния рамков договор от началото на 2014 г. Тъй като лекарствата за декември се плащат от бюджета за следващата година, на практика пациентите ще могат да продължат безпроблемно лечението си.

Пациентска организация разкритикува нестандартния подход при осигуряването на животоспасяващи лекарства. От „Заедно с теб“ заявиха, че дарението на онкологични лекарства на НЗОК, която се разпорежда с публични средства, е опасно и показва невъзможност на касата да се справи със ситуацията, която е свързана със спасяването на живота на онкоболни жени. „Държавата е длъжна да осигури лечението на онкологично болните пациенти според препоръките на водещите онколози, както и на националния консултант по химиотерапия. Решението на НЗОК да приеме дарение от фармацевтична компания е недалновидно. Фармацевтичната фирма можеше да дари лекарствата на самите пациентки или на лечебните заведения под някаква форма и тогава нямаше да се засягат отношения с публичните средства“, се казва в писмо на пациентската организация, разпространено до медиите.

„Вместо да предприема половинчати решения, предлагаме на НЗОК да поиска от Парламента да освободи 108-те милиона, които са на отделна сметка и извън бюджета на НЗОК за 2013 г., и да не предизвиква напрежение с начина си на управление както сред пациентите, така и сред болничните заведения. И второ предложение, но не на второ място, смятаме, че е време заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да станат открити за обществото, така както са тези на Комисията по здравеопазване към парламента“, коментира Пенка Герогиева от организацията „Заедно с теб“.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -