Ваксина се бори с тумори по нов начин – спира им кислорода

PRINT
изследване на кръв

Нова ДНК-ваксина TEM1 -TT, представена от Университета на Пенсилвания, дава обещаващи резултати за нов подход в битката с рака. Препаратът действа не върху раковите клетки, а върху кръвоносните съдове, по които те се разпространяват в организма. Паралелно с това ваксината стимулира по-добър имунен отговор.

Разработката е дело на екип, ръководен от Андреа Фачабене. Новият медикамент действа върху клетките, които носят на повърхността си протеина TEM1 (тумор-ендотелен маркер 1). TEM1 активно се отделя в туморните тъкани, но в здравите тъкани почти не се среща. Това прави ваксината ефективна и безопасна.

Тя се свързва с TEM1 и потиска образуването на кръвоносни съдове в тумора, като по този начин им отрязва притока на кислород и хранителни вещества до туморното образувание. По този начин то спира да расте. До момента ефективността на ваксината е проверена върху мишки с три вида рак – на гърдата, на дебелото черво и на маточната шийка.

При всички гризачи се наблюдавало забавено развитие на тумора, като нови съдове не се образували. Важно е още, че не са наблюдавани странични ефекти. Учените вярват, че в бъдеще тази ваксина ще може да се използва още за профилактика на тумори и в комбинация с химиотерапия и лъчетерапия. Предстои скоро да започнат клинични изпитвания върху хора.

Източник: Ремедиум

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Ваксина се бори с тумори по нов начин – спира им кислорода беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *